fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

(VIDEO) Planovi za narednu godinu po pitanju zaštite životne sredine u Kuli

Opština Kula, u cilju očuvanja životne sredine, za 2021. godinu ima više planova za koje je u toku izrada projektne dokumentacije. Najveći projekat opština Kula i Vrbas, izgradnja Prečistača vode, kojim se sprečava zagađenje Velikog bačkog kanala, i dalje je najveći prioritet obe opštine.

„S obzirom da je u prethodnom periodu i još uvek sada glavni cilj vezano za zaštitu životne sredine bilo prečišćavanje otpadnih voda i da Prečistač u Vrbasu odnosno centralno postrojenje funkcioniše, opština Kula je zajedno sa višim nivoima vlasti uspela da izgradi dosta veće kanalizacione mreže i pokriva skoro u celosti naseljena mesta Kulu i Crvenku ostali su neki manji da kažem repovi uličica koje nisu izvedene to će biti cilj u narednom periodu završava se dokumentacija“, rekao je Blažo Kostić, rukovodilac Odeljenja za zaštitu životne sredine opštine Kula. 

Mesta na kojima su mesne zajednice odavno izgradile kanalizacionu mrežu, u narednom periodu će biti rekonstruisana. 

„Tako da ćemo raditi modernizaciju odnosno rekonstrukciju crpnih stanica koje su radile mesne zajednice, ugradićemo automatske rešetke zato što nesavesni građani bacaju što šta i to nam pravi veliki problem na Prečistaču na potisnom vodu“, istakao je Blažo Kostić. 

Sem tog projekta, opština će nastojati da poboljša kvalitet pijaće vode, zamenom dotrajalih cevi vodovodne mreže.

„S obzirom da imamo započetu realizaciju projektno tehničke dokumentacije za zamenu azbest cemetnih cevi, čija je izrada dokumentacije pri kraju, planirano je da se uradi projektna dokumentacija za oko 30 kilometara zamene dotrajalih vodovodnih cevi“, dodao je Kostić. 

Podsetimo, „Prečistač“ je postrojenje koje predstavlja jednu od najvećih investicija Evropske unije u Srbiji, koja iznosi preko 20 miliona evra, i jedan je od retkih javnih preduzeća koja su nastala u međuopštinskoj saradnji. 

Ovaj sadržaj deo je projekta „Zelena energija“, sufinansiranog od strane opštine Kula. 

Tagovi:
Pročitajte još: