fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Manifestacija „Dani krsturske paprike“ održana po deveti put

U subotu, 21. avgusta, u Ruskom Krsturu je održana deveta manifestacija „Dani krsturske paprike“. Sumirajući utiske, organizatora, domaćina i posetioca, zaključeno je da su ulaganja ove godine bila mnogo veća zbog povećanja cena, intezivnijeg korišćenja zaštitnih sredstava usled vremenskih prilika, a prinos se može očekivati u prosečnim vrednostima, kaže Dušica Oros, predsednica Udruženja paprikara „Kapsikum anum“ i ističe da je nakon jednogodišnje pauze zbog epidemije veoma zadovoljna ovogodišnjom manifestacijom, odzivom proizvođača, otkupljivača i drugih posetioca i učesnika manifestacije.

„U odnosu na prethodne godine ove imamo mnogo više učesnika kako onih koji na štandovima nude svoje proizvode tako i posetilaca koji su zainteresovani za proizvodnju paprike i onih koji su ovde da degustiraju pripremljena jela i da se zabave“, rekla je Dušica Oros.

Popodnevni deo manifestacije „Dani krsturske paprike“ počeo je defileom paradnih kočija Konjičkog kluba „Rusin“. Na bini u parku manifestaciju su svečano otvorili sekretar Mesne zajednice Ruski Krstur Mihajlo Pašo i predsednik opštine Kula Damjan Miljanić.

Sekretar Pašo se zahvalio svim gostima koji su došli da podrže „Dane krsturske paprike“ i naglasio kako je ova manifestacija važna Krsturčanima kao proizvođačima paprike.

Predsednik opštine Kula, koja je i glavni pokrovitelj Manifestacije, Damjan Miljanić, istakao je da je lokalna samouprava partner Ruskom Krsturu u svim dešavanjima, a tako će ostati i nadalje. On je potvrdio da je Ruski Krstur godinama poznat po proizvodnji paprike, a sve više i po Danima paprike, i poželeo je proizvođačima dobar kvalitet i cenu ovogodišnjeg prinosa.

Zatim je manifestaciju uz rusinsku pesmu uveličao Dom kulture Ruski Krstur. Prvo je nastupila najmlađa dečija folklorna grupa, pod rukovodstvom Saše Paljenkaša. Nakon toga orkestar Doma kulture se predstavio sa nekoliko pesama, a njihov rukovodilac je Mirko Pregun. Program je vodila Adriana Nađ.

Pored bogatog kulturno-umetničkog programa, organizatori su pripremili i takmičenja za najlepšu tezgu, za najtežu papriku, a za najmlađe – takmičenje za najbolji kostim. U kategoriji za najlepšu tezgu izabrana je tezga „Marin špajz“, vlasnice Marije Đurić iz Ruskog Krstura, koji u ponudi ima razne sokove, džemove i ajvar pripremljen na tradicionalan način.

Za najtežu papriku i ove godine se prijavio veliki broj takmičara, a treće mesto je osvojio Mihajlo Takač, čija paprika je težila 348 grama, drugu nagradu osvojio je Vladimir Adamov iz Botoša sa paprikom od 349 grama, a pobednik je bio Marko Brkić iz Kruščića, koji je doneo papriku od 384 grama. Svi nagrađeni su dobili razne agrarne proizvode za biljnu prihranu.

Nakon toga je održano takmičenje dece, od predškolskog uzrasta do nižih osnovnoškolskih razreda, za najbolji kostim. Od četrnaest takmičara u zanimljivim kostimima sa motivima paprike zamenik predsednika opštine Kula Karolj Valka je ove godine dodeljivao nagrade. Prve nagrade dobili su – šestogodišnji Igor Njaradi iz Ruskog Krstura, a od devojčica, nagradu je dobila dvoipogodišnja Dunja Senčuk iz Kule.

Celu manifestaciju u popodnevnim i večernjim satima posetio je veliki broj domaćih gostiju i gostiju iz okolnih mesta. U večernjim satima nastupili su „Picikato bend“, a koncert je održao pevač Milan Mitrović.

Tagovi:
Pročitajte još: