fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Svetski klasik za dane vikenda

čokoladni mus

Čokoladni mus

Sastojci:

• 9 listova želatina
• 6 jaja
• prstohvat soli
• 90g šećera
• 600 ml pavlake za kuvanje
• 200g čokolade za kuvanje
• 225g mlečne čokolade

Za čokoladnu glazuru:

• 30ml mleka
• 30ml pavlake za kuvanje
• 15g šećera
• 1 kašika vode
• 100g čokolade

Priprema:

Omekšati želatin u hladnoj vodi. Otopiti čokoladu iznad tople vode, pa omekšani želatin rastvoriti u vrućoj čokoladi. Ostaviti da se prohladi. Odvojiti žumanca i belanca. Belanca umutiti uz prstohvatom soli dok ne postanu čvrsta. U velikoj posudi umutite žumanca zajedno sa šećerom dok se ne dobije gusti krem. Umutiti pavlaku dok ne postane čvrsta. U žumance dodavati po malo ohlađenu čokoladnu smesu, neprestano mešajući. Zatim lagano dodati umućena belanca i pavlaku. Lagano prevlačite smesu špatulom dok ne postane ujednačena. Mus sipajte u čaše i ostaviti u frižideru oko sat vremena. Za glazuru prokuvati mleko, pavlaku, šećer i vodu, a zatim dodati komade čokolade. Ostaviti glazuru da se malo ohladi, a zatim je rasporediti ravnomerno po dobro ohlađenom čokoladnom musu. Vratiti u frižider najmanje 3 sata ili, ako je moguće, preko noći. Izvaditi 15 minuta pre serviranja iz frižidera i po želji ukrasite šlagom.

PRIJATNO!

Tagovi:
Pročitajte još: