fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Dani hrvatske kulture u Somboru

Dani hrvatske kulture

U okviru Dana hrvatske kulture Udruženje građana „Urbani Šokci“ je u jesen i ove 2022. godine u Somboru realizovalo ovogodišnju završnu manifestaciju.

Najpre je, na DečIjem odeljenju Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ održan Međunarodni okrugli sto „O Šokcima je rič“ na kojem su bili predstavljeni četiri zbornika radova koje je ovo Udruženje izdalo u periodu  od  2016. do 2022. godine. Ispred Hrvatskog nacionalnog saveta u Republici Srbiji, ovom važnom događaju prisustvovao je predsednik Izvršnog odbora Lazar Cvijin. O značajnim zbornicima koji su predstavljeni mnogobrojnoj publici, govorila je Silvija Ćurak, docentkinja Filozofskog fakulteta u Osijeku, koja radi na Odseku za hrvatski jezik i književnost.

Ona je istakla da je saradnja autora iz Srbije i Hrvatske izuzetno značajna kako za naučnike, tako i za kulturne delatnike, jer, prema njenim rečima, ne treba zaboraviti da Hrvata Šokaca ima ne samo u Slavoniji i Baranji, već i sa ove strane granice, u susednoj Srbiji. Ona je navela da je saradnja sa Somborcima, ali i ljudima iz Bača, Monoštora, Subotice, dragocena, te da joj je u planu da svoje studente dovede u posetu upravo ovim prostorima, kako bi imali priliku da čuju kako autentično govore Hrvati Bunjevci.

Predsednica Udruženja građana „Urbani Šokci“, Marija Šeremešić, navela je sledeće:

„Sačuvati baštinu Hrvata Šokaca misija je Udruženja građana, to radimo 14 godina. Održali smo 23 književne večeri, sedam Međunarodnih okruglih stolova „O Šokcima je rič“, objavljeno je 15 knjiga, četiri zbornika, priređene su tri izložbe u Gradskom muzeju Sombor, 14 muzičko-zabavnih večeri, devet scenskih prikaza običaja Šokaca, a veliki broj knjiga darovali smo kulturno-umetničkim društvima, školi u Monoštoru, bibliotekama”.

Pored promocije zbornika, održan je program „Na tamburi tanka žica“, koncert tamburaškog orkestra „Golden Strings Orchestra“ iz Osijeka. Ovaj program su dopunile i članice ŽPS „Šokice“ iz Osijeka, dramska grupa „Sanjari“ iz Sombora i glumica Lea Jeftić. Uz mnogobrojnu publiku koncertu su prisustvovali zamenica gradonačelnika Sombora Ljiljana Tica, predstavnici Generalnog konzulata RH, Hrvatskog nacionalnog veća. Hrvatske matice iseljenika iz Zagreba, ZKVH i predstavnici kulturno-umetničkih društava Sombora i Gornjeg Podunavlja. Svi oni ujedinjeni su u stavu da se ovakvim manifestacijama čuva kulturna, nacionalna, verska i identitetska raznolikost i bogatstvo somborskog kraja i da Sombor istinski prednjači u negovanju različitosti, te da na ovom podneblju složno vekovima žive narodi sa svih krajeva Balkana I Evrope.

*OVAJ PROJEKAT JE SUFINANSIRAN IZ BUDŽETA GRADA SOMBORA.

Tagovi:
Pročitajte još: