Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Krem čorba od muskatne tikve

Nedeljni ručak

Sastojci:

  • 600 g očišćene muskatne tikve
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 šargarepe
  • 1 list lorbera
  • po ukusu suvi biljni začin
  • beli luk u granulama
  • vlašac
  • ruzmarin
  • peršun
  • so

Priprema:

Muskatnu tikvu oljuštiti, odstraniti semenke, pa iseći na kocke. Šargarepu i luk krupnije iseckati. Na dve kašike maslinovog ulja propržiti minut – dva crni i beli luk, a zatim dodati šargarepu, tikvu, naliti vodom, dodati list lorbera i kuvati dok šargarepa i tikva ne omekšaju, oko pola sata. Povrće izvaditi i izblendirati, pa vratiti u vodu u kojoj se kuvalo. Dodati začine po ukusu (stavljala sam suvi biljni začin, beli luk u granulama, peršun, vlašac, ruzmarin). Poslužiti toplo uz pavlaku i krutone.

Piletina tikka masala

Sastojci za 4 osobe

Prvi deo:

  • 800 gr pilećeg belog mesa bez kože i kostiju
  • 1 ravna kašičica soli
  • 1 ravna kašičica bibera
  • 1 ravna kašičica karija
  • 1 ravna kašičica kurkume
  • 1 ravna kašičica crvene, mlevene paprike
  • 1/2 kašičice belog luka u granulama
  • 1/2 kašičice djumbira u prahu
  • 100 gr kisele pavlake

Drugi deo – sos:

  • 20 gr putera ( ili neke druge masnoće )
  • 100 ml vode
  • 1/2 glavice crnog luka ( veća glavica )
  • 400 gr seckanog paradajza iz konzerve ( jedna mala konzerva )
  • 1 ravna kašičica soli
  • 1 ravna kašičica bibera
  • 1 ravna kašičica karija
  • 1 ravna kašičica kurkume
  • 1 ravna kašičica crvene, mlevene paprike
  • 1/2 kašičice belog luka u granulama
  • 1/2 kašičice djumbira u prahu
  • 1 kašika putera od kikirikija ( opciono, ako nemate ne mora, a ko stavi neka se ne plaši, neće se osetiti, samo daje jelu ukus)
  • 1 kašika kisele pavlake

Još: 

  • 400 gr pirinča ( ili po želji ) ovo je jelao dosta jako i pojede se dosta pirinča uz njega

Priprema:

Iseckati belo meso. Dodati mu sve začine, kao i pavlaku i sve promešati. U tiganj sipati malo ulja, zagrejati i istresti celu masu i pržiti nekoliko minuta, dok ispari višak tečnosti, pa skloniti sa vatre. Za sos otopiti puter, dodati luk, pržiti minut – dva, doliti vodu pa ostaviti da kuva dok ne ispari. Dodati sve začine, paradajz i pavlaku i sve promešati. Skloniti sa vatre pa usitniti ili u blenderu ili štapnim mikserom. Ja sam štapnim i bilo je odlično, sve se lepo ujednačilo. Uostalom, ko god ima štapni mikser zna koliko je on dobra stvar. U tiganj spojiti i piletinu i sos ili samo u sos stavite prethodno isprženu piletinu i krčkate još par minuta. Na kraju dodate kašiku pavlake i sve izmešate. Dok to radite u šerpu stavite 400 gr pirinča i nalijete 1,2 – 1,5l vode. Kuvate pirinač na srednjoj vatri 15 minuta, a onda sklonite i poklopite 15 minuta. Sve će se zgusnuti, ali ne jako, ali onda sipate vode u pirinač, promešate, procedite i tako u cediljki operete pirinač. Perite toplom vodom kako se ne bi ohladio. Pirinač stavite u jednu posudu, posolite i blago promešajte. Servirajte tako što na tanjir stavite pirinač, podignete ivice a u sredinu stavite tikka masala piletinu. 

Carske štangle

Sastojci za koru:

  • 225g maslaca ili margarina
  • 225g šećera
  • 225g mlevenih oraha
  • 150g brašna
  • 6 belanaca
  • 5 g praška za pecivo

Žuti sloj:

  • 6 žumanaca
  • 200 g šećera u prahu

Fil:

  • 225g mlevenih oraha
  • 100 ml mleka
  • 150 g šećer au prahu
  • 200 g maslaca
  • 100 – 150 g čokolade

Priprema:

Prvo pravimo koru. Omekšali maslac umutiti sa šećerom. Dodati orahe pa opet sve umutiti. Posebno umutiti belanca, pa ih postepeno dodavati smesi sa maslacem i mutiti sve zajedno. Na kraju dodati brašno i prašak za pecivo, pa sve sjediniti. Staviti u pleh 35 x 25cm ( samo dno je toliko, sa ivicama je veći ) i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C 25 minuta. Za to vreme umutiti žumanca sa šećerom u prahu. Mutiti nekoliko minuta da posvetle i uduplaju se. Izvaditi koru, premazati preko nje žumanca i vratiti u rernu na 150 °C 15 – 20 minuta. Kora treba na dodir da je tvrda od gore, ali pazite i da je ne prepečete jer će se onda kada budete sekli kruniti i raspadati. Ohladiti sve zajedno. Otopiti čokoladu. Zagrejati mleko da bude vrelo pa popariti orahe i ohladiti. Umutiti maslaca sa šećerom u prahu, dodati orahe i čokoladu i sve umutiti zajedno. Ceo fil naneti preko kolača, bogato posuti orasima i ostaviti par sati da se sve stegne. Iseći u štangle i uživati.

Prijatno!


Tagovi:
Pročitajte još: