Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Bajden danas stiže u Vijetnam sa ciljem unapređenja odnosa

Bajden

Predsednik SAD Džo Bajden danas stiže u posetu Vijetnamu, u trenutku kada Vašington planira da unapredi odnose sa ovom zemljom.

Zvaničnici su saopštili da će fokus razgovora biti na poluprovodnicima i retkim metalima, ali da će imati i bezbednosnu komponentu. Pola veka nakon dugog i brutalnog rata, očekuje se da će SAD podići odnose sa Vijetnamom na isti diplomatski nivo kao što to imaju Kina i Rusija, saopštili su Bajden i drugi američki zvaničnici, prenosi Rojters.

Ovo najavljeno unapređenje odnosa moglo bi biti u senci izveštaja Njujork tajmsa od subote, da Vijetnam pregovara sa Rusijom o novom sporazumu za snabdevanje oružjem, koji bi mogao da prouzrokuje sankcije SAD.

Njujork tajms se poziva na martovski dokument vijetnamskog Ministarstva finansija u kojem se izlažu planovi da Hanoj finansira modernizaciju svojih oružanih snaga kroz vijetnamsko-ruski naftni projekat.

Prvi zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džon Fajner izjavio je danas da će Vašington svoje odnose sa Vijetnamom podići na najviši nivo, kao i da će oni imati bezbednosnu komponentu.

Fajner je rekao da nema konkretnog sporazuma za naoružanje sa Vijetnamom, ali je naglasio da bi SAD i njihov partneri mogli da ponude zemlji pomoć da se udalji od ruskog oružja.Vijetnamski zvaničnici izrazili su optimizam u pogledu očekivanog unapređenja odnosa sa SAD, uprkos početnoj zabrinutosti oko toga kako će reagovati susedna Kina.

Nakon samita Grupe 20 u Indiji, Bajden će danas popodne stići u Hanoj, gde će ga zvanično dočekati generalni sekretar Komunističke partije Ngujen Fu Trong, sa kojim će nakon sastanka imati i javno obraćanje.

Poseta američkog predsednika Vijetnamu dolazi u trenutku kada bilateralne trgovinske i investicione veze rastu, kao i tenzije oko teritorijalnog spora između Vijetnama i Kine u Južnom kineskom moru.

Očekuje se da će se rukovodioci američkoh tehnoloških kompanija Gugla, Intela, Amkora, Marvela, GlobalFoundries i Boinga u ponedeljak sastati sa vijetnamskim zvaničnicima i državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom u Hanoju.

Saradnja u proizvodnji poluprovodnika je središnji deo akcionog plana koji će biti usvojen tokom Bajdenove posete, čime bi se konkretnim rezultatima podržalo diplomatsko unapređenje odnosa, rekao je američki zvaničnik.

Očekuje se i veća podrška za obuku kvalifikovanih radnika, pošto se Vijetnam suočava sa velikim nedostatkom inženjera u ovom sektoru. Drugo važno pitanje je jačanje lanaca snabdevanja eksploatacije retkih metala, pošto je prema Geološkom zavodu Sjedinjenih Američkih Država (USGS), Vijetnam druga zemlja na svetu sa najvećim rezervama retkih zemnih metala, odmah iza Kine.

Tagovi:
Pročitajte još: