Blagotvorno dejstvo maslinovog ulja

Kad razmišljate o tome koje masti da koristite u ishrani, znajte da je maslinovo ulje jedan od najzdravijih izbora. Maslinovo ulje sadrži mononezasićene masnoće, zdraviju vrstu masnoća koja može da smanji rizik od srčanih oboljenja smanjujući i ukupni holesterol i holesterol male gustine (LDL), ili loši holesterol, u krvi.

Za razliku od ovoga, zasićene masnoće životinjskog porekla, kao što su puter i masti iz mesa, hidrogenizovane masti i tzv. trans-masne kiseline (takođe dobijene hidrogenizacijom), kao i sva rafinisana ulja, bez obzira što su biljna, povećavaju rizik od srčanih oboljenja, zato što doprinose povećanju ukupnog nivoa holesterola.

Maslinovo ulje i srce
Po tvrđenju Američke uprave za hranu i lekove (FDA) konzumacija 2 supene kašike (oko 23 grama) maslinovog ulja svakodnevno može da smanji rizik od srčanih oboljenja. U stvari, najveće dobrobiti maslinovo ulje u ishrani može doneti ako se ono koristi umesto drugih masti (rafinisanog suncokretovog ulja, npr.), nego da se samo doda već uobičajenom repertoaru masnoća koje se koriste u ishrani.

Maslinovo ulje i rak
Španski istraživači ukazuju da uključivanje maslinovog ulja u ishranu takođe može da doprinese prevenciji raka debelog creva. Njihovo proučavanje, koje je poredilo rizik od raka debelog creva kod laboratorijskih životinja koje su hranjene suncokretovim uljem, sa rizikom kod onih koje su hranjene maslinovim uljem, pokazale su da je rizik kod grupe hranjene maslinovim uljem znatno niži.

Ne treba zaboraviti da su veoma opsežna i ozbiljna istraživanja pokazala da su Mediteranci dugovečniji od evropskog proseka, a jedan od značajnih faktora koji tome doprinose nesumnjivo je to što je maslinovo ulje kod njih u svakodnevnoj upotrebi.

Kako koristiti maslinovo ulje?
Da bi se očuvale najbolje osobine i korisna svojstva maslinovog ulja, najbolje je dodati ga u jelo na samom kraju kuvanja, kako ne bi bilo dugo vremena podvrgnuto visokoj temperaturi, ili njime preliti salatu. Najmanje je korisno ako ga koristite za prženje hrane, pa ipak, čak i u toj varijanti, pokazalo se da se ono najmanje menja na visokim temperaturama u poređenju sa drugim uljima koja se koriste u domaćinstvu (suncokretovo, šafranovo, ulje od uljane repice).

Nije svejedno….

Nije svejedno koju vrstu maslinovog ulja uzimate, jer:

– Tzv. maslinovo ulje od komine ima u sebi samo 15% posto maslinovog ulja, jer se dobija preradom ljuske i koštice masline. Ovo ulje se dobija tretiranjem komine masline rastvaračima. Iako je jeftinije, daleko je lošije od hladno ceđenog, ekstra devičanskog maslinovog ulja

– Rafinisana maslinova ulja nisu dobra, ona su bez arome, neutralnog mirisa i ukusa, dok nerafinisana, prirodno hladno ceđena maslinova ulja imaju specifična, vrlo prepoznatljiva senzorska svojstva: boju, miris i ukus.

– Sve vrste maslinovog ulja sadrže mononezasićene masti, ali “ekstra devičanska” ili “devičanska” ulja su najmanje prerađeni oblici maslinovog ulja, pa su zato i najzdravija. Ove vrste sadrže najveće količine polifenola, moćnih antioksidanasa koji mogu da pomognu zdravlju srca.

Preuzeto: Zdravahrana.com