Bođoši na Vencu, hladovina i zaštita za prolaznike

Lepa slika na Vencu vojvode Stepe Stepanovića, naročito ispred somborske Pošte: s proleća razlistali koprivići, zaštitni znak i odistinski brend Sombora…

Svojim već dobro formiranim krošnjama tvore pravi tunel duž pešačke staze i prave hladovinu prolaznicima, a reč je o izuzetno lepim i kvalitetnim bođošima posađenim u novembru 2012. godine. S obzirom da tada na domaćem tržištu više nisu mogli da se nabave, a proizvodnja na rasadniku „Zelenila“ je bila tek u začetku, uvezeni su iz susedne Mađarske i bili su stari desetak godina.

U svakom slučaju, planska obnova somborskih drvoreda već pokazuje rezultate, a u međuvremenu stasavaju i sadnice u rasadniku “Zelenila”, koje će biti sađene u narednim godinama, tako da se mladi bođoši više neće morati kupovati na tržištu.

Trenutno na rasadniku ima oko 6.000 sadnica koprivića, starih od sedam do deset godina, i one su u procesu “školovanja”. Osim toga, već 4 godine se proizvode i tzv. kuglasti bođoši koji se sade ispod uličnih instalacija i provodnika, da bi se izbeglo stalno orezivanje zbog urastanja u žice, što će im u dobroj meri produžiti vek.

Izvor: JKP Zelenilo Sombor