Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

CNN tvrdi: SAD pritiska Izrael da pomeri početak kopnene invazije na Gazu

Vojska

Američka vlada izvršila je pritisak na Izrael da odloži kopnenu invaziju na sever Pojasa Gaze kako bi se oslobodilo još talaca, ali i kako bi mogla da stigne pomoć u Gazu, rekla su danas dva izvora upoznata sa situacijom.

Oslobađanje dve Amerikanke u petak ukazuje na to da bi Hamas mogao da oslobodi više od 200 talaca koji su oteti nakon smrtonosnog upada na jug Izraela pre dve nedelje, preneo je CNN.

– Administracija je pritisla izraelske lidere da odlože kopnenu ofanzivu zbog napretka u oslobađanju talaca i potrebi da kamioni sa humanitarnom pomoći uđu u Gazu – rekla je osoba upoznata sa razgovorima.

Upitan u subotu, da li je sugerisao Izraelu da pomeri početak invazije, predsednik SAD Džozef Bajden rekao je kratko da “razgovara sa Izraelcima”.

Katar, koji je posrednik za SAD i Izrael, predvodio je pregovore sa Hamasom o oslobađanju talaca otkako ih je Hamas oteo pre dve nedelje.

Prema diplomati upoznatim sa detaljima operacije, u pregovore ulaze i razgovori o dostavljanju neophodne pomoći Gazi i potrebi za privremenim prekidom vatre, kako bi zatvorenici izašli na slobodu.

Izrael, zasad, nije poslao signal da razmatra prekid vatre.

Tagovi:
Pročitajte još: