Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Crni i beli luk, ljuta paprika, crna ribizla, reiši gljiva – za sprečavanje alergija

Beli luk

U jeku sezone ambrozije korisno je znati kako biljke mogu da pomognu u sprečavanju alergija.

„Kada su alergeni u vazduhu u akutnoj fazi, prvenstveno treba koristiti terapiju koju vam je dao doktor. Sve ovo je neophodno primenjivati čitave godine da do alergije ne bi došlo i da bi se njena jačina drastično smanjila“, istakao je Momčilo Antonijević, narodni travar i novinar.
Dodaje da je najbolje početi od belog luka i ljute paprike jer sadrže kvarcetin, koji značajno umanjuje simptome alergije. Zbog toga osobe sa pojčanom alergijom treba da kriste što više ovog povrća.

Crni luk je najbolji biljni izvor inulina, nerastvornog vlakna kojim se hrane bakterije u našim crevima. Inulin je izuzetno važan ne samo za funkcionisanje naših creva već i našeg imuniteta, pošto korisne bakterije koje žive u crevima velikim delom utiču na naš imuni sistem. Crni i beli luk i ljuta paprika korisni su za sprečavanje alergija.

Crna ribizla takođe pomaže, izuzetno je korisna voćka, a njeno ulje sprečava alergije na koži. Ako ste alergični na ambroziju, treba piti šolju čaja od lista crne ribizle dnevno. Prijatnog je ukusa, mogu da ga piju i deca.

Čaj od crne ribizle
Jedna supena kašika lista crne ribizle prelije se sa dva decilitra ključale vode, ostavi se da odstoji 20 minuta. Procedi se i pije se toplo. Za decu treba koristiti jednu supenu kašiku.

Lopuh je biljka koja raste u rečnim koritima, ima ogromne listove. U lečenju se koriste koren i list ove biljke, a daje odlične rezultate kada su alergije u pitanju. Ne treba da ga koriste ljudi koji imaju hepatitis i bolesnu jetru.

Kopriva je najdragocenija biljka za zaštitu od alergija. Koristi se smrznuti list koprive.

Bokvica ili šumski flaster pomaže prilikom ujeda insekta. List treba isprati vodom, staviti ga na mesto ujeda, pa neće biti alergijske reakcije, crvenila i svraba. Može da pomogne i u borbi protiv ambrozije.

Reiši gljiva raste na hrastu i ima odlično imuno modularno dejstvo, koristi se u sprečavanju alergija kože, očiju. Pomaže telu kada je pod stresom.

Tagovi:
Pročitajte još: