fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

ČUDOTVORAN ČAJ OD KOPRIVE: Leči, jača imunitet i čisti organizam od toksina!

Još početkom proleća kopriva pušta svoje listove. Možete je naći svuda – po parkovima, dvorištu, planini, tamo gde ništa drugo ne može da raste. Ona nema pretencije za teren, samostalna je i izdržljiva. Nekada je bila prva hrana u proleće.

Kopriva u sebi sadrži takozvano oragansko gvožđe, koje je osnovno kod crvenih krvnih zrnaca. Anemija, nedostatak snage i malaksalost su zbog nedostatka ogranskog gvožda.

Ishrana sa koprivom je u stanju da pročisti krv ili da ojača slanje kiseonika. Njenim branjem u proleće, mi ulivamo prvu sunčevu energiju koja je ogrejala njene listove. Svima kome je potrebna energija nakon zimskog perioda, treba da se osloni na nju.

Pročitajte i: Recept za početnike: Kako da napravite sataraš ili bećarac (VIDEO)Kopriva može da raste i napolju, i u saksiji, i da se upotrebljava stalno, kao lekoviti čaj ili poparena – čak i u sirovom stanju kao salata, sa masnoćom. Preporučuje se svima ko ima vreme da je nabere.

Kopriva se može konzumirati cele godine. Sakupljanje i piće koprive izgleda jednostavno, međutim, to nije baš tako. Treba da se prati nekoliko preporuka kada odlučimo da je beremo i koristimo. Jedan od njih je povezan sa procesom branja. Ako želimo da pročistimo krvi ili da izbacimo prolećni umor, treba da beremo koprivu kada mesec opada. U proleće pomaže kod prolećnog umora, zimi će pomoći kada smo preterali za prazničnom hranom, a ako smo opterećeni tokom dana, možemo probati da zamenimo kafu čajem od koprive.

Sakupljanje i piće koprive izgleda jednostavno, međutim, to nije baš tako. Treba da se prati nekoliko preporuka kada odlučimo da je beremo i koristimo. Jedan od njih je povezan sa procesom branja. Ako želimo da pročistimo krvi ili da izbacimo prolećni umor, treba da beremo koprivu kada mesec opada.Sakupljanje i piće koprive izgleda jednostavno, međutim, to nije baš tako. Treba da se prati nekoliko preporuka kada odlučimo da je beremo i koristimo. Jedan od njih je povezan sa procesom branja. Ako želimo da pročistimo krvi ili da izbacimo prolećni umor, treba da beremo koprivu kada mesec opada.Sakupljanje i piće koprive izgleda jednostavno, međutim, to nije baš tako. Treba da se prati nekoliko preporuka kada odlučimo da je beremo i koristimo. Jedan od njih je povezan sa procesom branja. Ako želimo da pročistimo krvi ili da izbacimo prolećni umor, treba da beremo koprivu kada mesec opada.

žena pije čaj

Foto: Profimedia

Čaj od koprive

Za ostalo lekovito bilje je baš obrnuto. Čaj od koprive se pije kada se mesec smanjuje i to između 15-19 za bolji efekat. Najbolja je mlada, prolećna kopriva.

Dobro je da odaberete čisto mesto za branje korpive. Najbolje ako kod tog mesta ima voda blizu. Ni u kom slučaju ne treba da se bere u naseljenim mestima i oko puta.

Preuzeto: srbijadanas.com

Tagovi:
Pročitajte još: