Search
Close this search box.

Ćufte u sosu

Ćufte u sosu

Sastojci:

Za ćufte:

  • 500g mlevenog mesa (junetina ili mešano sa svinjetinom)
  • 30 g prezli
  • 1 mala crna glavica luka, sitno iseckana
  • 1 čen belog luka, sitno iseckan
  • 1 kašičica sušenog peršuna
  • ⅛ kašičice muskatnog oraščića
  • ⅛ kašičice mlevenog bibera
  • ½ kašičice soli
  • Crni biber po ukusu
  • 1 veliko jaje
  • 1-2 kašičice mleka
  • 1 kašika ulja

Za sos:

  • 3 kašičice putera
  • 3 kašičice brašna (2 kašičice ako želite ređi sos)
  • 360 ml goveđeg bujona
  • 240 ml mleka
  • 1 kašičica senfa
  • 1 kašičica džema od bobičastog voća (opciono)
  • So i crni biber po ukusu

Priprema:

U velikoj posudi pomešajte sve sastojke za ćufte, osim ulja. Dobro izmešajte. Oblikujte ćufte koristeći po 2 kašičice smese za svaku. Ako želite da zadrže oblik tokom prženja, stavite ih u zamrzivač na 5-10 minuta.

U široj, dubokoj šerpi zagrejte ulje. Pržite ćufte sa svih strana dok ne postanu lepe i zlatne, otprilike 6-8 minuta. Ako želite da ih pečete umesto prženja, stavite kuglice na pleh obložen papirom za pečenje i pecite ih na 220°C 10-12 minuta, dok ne postanu zlatne i dok unutra više nisu ružičaste.

Vratite šerpu u kojoj ste pržili ćufte na srednje ugrejanu ringlu. Otopite puter, pa dodajte brašno i neprestano mešajte dok smesa ne potamni.

Brzo dodajte goveđi bujon i neprestano mešajte. Ostavite da se krčka dok ne postane gušći, a zatim dodajte mleko, senf i džem. Kuvajte još minut na srednje niskoj temperaturi dok se ne stvori kremasti sos. Posolite i pobiberite po ukusu.

Vratite ćufte u sos i lagano ih zagrejte. Poslužite ih uz pire.

PRIJATNO!

Tagovi:
Pročitajte još: