Sastojci:
Za ćufte:
- 500g mlevenog mesa (junetina ili mešano sa svinjetinom)
- 30 g prezli
- 1 mala crna glavica luka, sitno iseckana
- 1 čen belog luka, sitno iseckan
- 1 kašičica sušenog peršuna
- ⅛ kašičice muskatnog oraščića
- ⅛ kašičice mlevenog bibera
- ½ kašičice soli
- Crni biber po ukusu
- 1 veliko jaje
- 1-2 kašičice mleka
- 1 kašika ulja
Za sos:
- 3 kašičice putera
- 3 kašičice brašna (2 kašičice ako želite ređi sos)
- 360 ml goveđeg bujona
- 240 ml mleka
- 1 kašičica senfa
- 1 kašičica džema od bobičastog voća (opciono)
- So i crni biber po ukusu
Priprema:
U velikoj posudi pomešajte sve sastojke za ćufte, osim ulja. Dobro izmešajte. Oblikujte ćufte koristeći po 2 kašičice smese za svaku. Ako želite da zadrže oblik tokom prženja, stavite ih u zamrzivač na 5-10 minuta.
U široj, dubokoj šerpi zagrejte ulje. Pržite ćufte sa svih strana dok ne postanu lepe i zlatne, otprilike 6-8 minuta. Ako želite da ih pečete umesto prženja, stavite kuglice na pleh obložen papirom za pečenje i pecite ih na 220°C 10-12 minuta, dok ne postanu zlatne i dok unutra više nisu ružičaste.
Vratite šerpu u kojoj ste pržili ćufte na srednje ugrejanu ringlu. Otopite puter, pa dodajte brašno i neprestano mešajte dok smesa ne potamni.
Brzo dodajte goveđi bujon i neprestano mešajte. Ostavite da se krčka dok ne postane gušći, a zatim dodajte mleko, senf i džem. Kuvajte još minut na srednje niskoj temperaturi dok se ne stvori kremasti sos. Posolite i pobiberite po ukusu.
Vratite ćufte u sos i lagano ih zagrejte. Poslužite ih uz pire.
PRIJATNO!