Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Da biste videli grčki Akropolj moraćete da izdvojite 5.000 evra

Grčka

Ko je bio u prilici da poseti Akropolj u prestonici Grčke, zna koliko nesnosne gužve mogu da budu, koje, kad se udruže s vrućinom i strmim putem uzbrdu, mogu dosta da umanje utisak ovog veličanstvenog zdanja.

Zato je Centralni arheološki savet (KAS) Grčke doneo odluku da se posetiocima ponudi mogućnost privatnog, dvočasovnog obilaska čuvenog Akropolja s vodičem, počevši od 1. aprila 2024. godine..

Ova ekskluzivna tura Akropoljom, za koju ćete morati da izdvojite vrtoglavih 5.000 evra, jeste inicijativa koja ima za cilj privlačenje vrhunskog turizma i ostvarivanje dodatnog prihoda.

Privatni obilasci pre izlaska ili nakon zalaska sunca

Privatne ture će biti namenjene malim grupama, koje će moći da obiđu najpoznatije arheološko nalazište u Grčkoj bilo u izlazak sunca (sedam do devet sati ujutro), pre nego što drugi posetioci stignu, ili nakon zalaska sunca (20 do 22 sata) nakon što poslednji odu, a sve u pratnji iskusnog vodiča.

Nova usluga će se nuditi u letnjim mesecima utorkom, petkom i subotom, osim noći punog meseca, i to za do pet grupa, sa maksimalnim brojem četiri osobe.

Nova politika prodaje karata

Na istom sastanku, ASK je takođe revidirao svoju politiku u vezi s prodajom karat prvi put nakon pet godina. Oni su povećali cene ulaznice za muzeje i arheološka nalazišta, eliminišući objedinjene karte za više lokacija i smanjivši kategorije ulaznica na pet, iako ove promene neće biti primenjene do 1. aprila 2025. godine.

Pet novih kategorija izdavanja karata su sledeće:

A) Atinski Akropolj, 30 evra
B) Arheološka nalazišta i muzeji (preko 200.000 posetilaca), 20 evra
C) Arheološka nalazišta i muzeji (75.000-200.000 posetilaca), 15 evra
D) Arheološka nalazišta i muzeji (15.000-75.000 posetilaca), 10 evra
E). Arheološka nalazišta i muzeji (ispod 15.000 posetilaca), 5 evra
Ove cene karata biće na snazi bez obzira na sezonu, jer se ukidaju niže zimske cene.

Pet muzeja uvode svoje cene

Pet velikih grčkih muzeja koji su pretvoreni u nezavisne subjekte od javnog interesa utvrdiće svoju politiku cena. To uključuje Nacionalni arheološki muzej , Arheološki muzej Soluna, Arheološki muzej Irakliona, Vizantijski i hrišćanski muzej (Atina) i Muzej vizantijske kulture (Solun). Gore navedeni muzeji su pretvoreni u nezavisne entitete ranije tokom godine , što znači da njima sada upravljaju tehnokrate, a ne državni službenici ili arheolozi.

Ima gde da se uđe i za džabe

Za državljane EU do 25 godina i za državljane nečlanica do 25 godina biće i dalje dostupan besplatan ulaz, a za građane EU starije od 65 godina (1. oktobar – 31. maj) biće ponuđene snižene cene karata.

Tagovi:
Pročitajte još: