Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Da li je normalno da vas dete vidi bez odeće? Profesor daje odgovor na ovo osetljivo pitanje

Dete i majka

Treba biti realan i prihvatiti da nema načina da zaobiđete temu golotinje pred vašom decom, a da stvari ne postanu lične i pomalo neugodne.

Kupanje ili presvlačenje pred decom za mnoge roditelje je uobičajna stvar, ali u nekom uzrastu deteta svi su se zapitali da li i kada treba da se postave granice?

Deca golotinju u početku doživljavaju sa znatiželjom. I puno pitanja.

Ako vas vaše dete ugleda kako izlazite ispod tuša, možda će postavljati neka neobična pitanja: kao što su „zašto mama nema muški polni organ, a tata ima“. Potrudite se da odgovorite na ta njihova pitanja kao kada pitaju o njihovim prstima, očima ili bilo kom drugom delu tela.

Prema jednom malom istraživanju, izlaganje dece roditeljskoj “golotinji“ nije imalo štetan efekat za decu uzrasta od tri do šest godina.

Profesor kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu Pol Abramson, jedan od autora studije, kaže da nema ničeg lošeg u tome što ste nagi u prisustvu članova svoje porodice.

Ako i vama i vašoj deci odgovara osećaj slobodne golotinje, u tome nema ništa loše. Golotinja, kada se odvija u vašem domu i kad je 100 odsto neseksualna, neće traumatizovati dete, pogotovo ako su svi saglasni i ako se svi osećaju ugodno.

Deca će vam dati do znanja kada je vreme da prestanete da budete goli pred njima – obično u trenutku kada odluče da ne žele da budu goli pred vama.

Iako njegova izjava deluje umirujuće, mnogi roditelji se i dalje muče da saznaju kad bi trebalo da počnu da se “prikrivaju“ i da budu diskretniji sa decom.

Profesor Abramson predlaže sledeće smernice roditeljima o tome kako da razaznaju koje granice da postave kada je reč o golotinji u svom domu.

Naučite dete da svaka porodica ima svoja pravila o golotinji

Objasnite detetu da svaka porodica ima svoja pravila i da treba da nosi odeću uvek kada su drugi ljudi u blizini, jer gostima može da bude neprijatno.

Privatnost, a ne sramota

Jako je važno da deca shvate da biti go nije sramota, ali i da razumeju šta je privatnost. Ukoliko se vi kao roditelj osetite neprijatno da vas deca vide bez odeće, onda je vreme da to prestanete da radite.

Naučite decu da nisu sva tela ista

Treba da učimo decu od ranog uzrasta da smo po prirodi nesavršeni i da tela prolaze kroz razne promene.

Na kraju, vaše dete će biti vaš najbolji vodič, jer će pubertet biti ranjivo vreme kada deca počinju da se menjaju, a tada će možda poželeti da se sama prikriju i da ne budu mnogo otvorena po tom pitanju.

Tagovi:
Pročitajte još: