Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Da li je zdravo jesti jaja svakodnevno

Jaja, kao i svaka druga namirnica imaju svoje dobre i loše strane. Generalno govoreći, jaje je vredna namirnica, samo je važno koliko je jedemo i kako je spremamo.

Zdravstvene koristi jaja

–  Odličan su izvor selena, joda, fosfora, vitamina B2, B5, B12 i vitamina D, dobar su izvor visokovrednih proteina (100% se iskoriste u telu), kao i nekih nezasićenih masnih kiselina.

–  Žumanca su najveći izvor  kolina (aminokiseline, koja učestvuje u stvaranju  folne kiseline – vitamina B), koji je deo ćelijskih membrana, pa ga posebno puno ima u mozgu. Takođe gradi acetilkolin, neurotransmiter koji prenosi poruke među nervnim stanicama, deluje protivupalno, učestvuje u pretvaranju opasne aminokiseline homocisteina u druge materije (homocistein inače oštećuje krvne sudove)

–  Žumance sadrži lutein i druge karotenoide, koji sprečava pojavu makularne degeneracije i katarakte (bolesti oka).

Zdravstvene opasnosti jaja

–  Bogat su izvor holesterola (1 jaje od 50 g ima 230 mg holesterola), ali kod većine ljudi ne utiču značajno na nivo holesterola u krvi (npr. ako se u proseku pojede do 1 jaje dnevno). Dokazano je da mnogo veći uticaj na serumski holesterol imaju zasićene masnoće i transmasne kiseline koje nastaju prženjem hrane.

–  Jaja mogu sadržati Salmonelu, bez promene senzorskih svojstava, kao što su izgled, boja, miris ili ukus. Sirova ili nedovoljno termički obrađena jaja (obično u kolačima) su glavni izvor epidemija. Kako bi ubili bakterije, jaja se moraju kuvati najmanje 10 minuta (tvrdo kuvana jaja). Kajgana je, takođe sigurna.  Meko kuvana jaja i  jaje na oko nose određeni rizik od salmoneloze, a sirova jaja su jako rizična, pa bi trebalo izbegavati jesti sirova jaja ili ih stavljati u kolače (ako se neće kuvati).

–  Ukoliko kuvano jaje smrdi nakon što očistite ljusku, bacite ga.

–  Ako se oko žumanca pojavi zeleni prsten,  ne brinite, to samo znači da se jaje prekuvalo, pa je došlo do reakcije sumpora i gvožđa iz žumanca.

–  Moguća alergija na proteine jaja; proteini jaja su poznati alergeni.

–  Neki bolesnici ne smeju jesti jaja, npr. oni sa problemima sa žučnom kesom.

Izvor: Zdrava i fit

 

Tagovi:
Pročitajte još: