David doplivao prvi

Proslava velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja i tradicionalno plivanje za Časni krst održano je i ove godine na Gradskom kupalištu „Štrand“. Ova manifestacija se održava 7. put za redom i iz godine u godinu postaje sve masovnija i uspešnija.

Bogojavljensko plivanje za Časni krst organizuje Zavičajno udruženje Srba „Korijeni“ iz Sombora, uz podršku grada Sombora i  Sportskog saveza grada Sombora.

Velikom broju Somboraca koji su se okupili na „Štrandu“, kako bi podržali ovu manifestaciju, pridružili su se i zamenik gradonačelnice Antonio Ratković i gradska većnica za sport i omladinu Antonija Nađ Kosanović.

Za plivanje za Časni krst ove godine prijavilo se 28 plivača među kojima je učešće uzela i jedna žena, Sonja Antić. Najmlađi plivač Miloš Josić je 2004. godište, a najstariji Čedomir Stojšić 1938. godište. Do Časnog krsta prvi je doplivao sedamnaestogodišnji David Šešević kojem je ovo drugo učešće na ovom događaju.

Plivanje za Časni krst prvi put u Somboru je organizovano 2012. godine, kada se takmičilo 12 plivača, da bi se narednih godina broj učesnika povećavao.

Bogojavljenje je hrišćanski praznik kojim se obeležava Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba sa rečima: „Ovo je sin moj i njega poslušajte“.

Izvor: sombor.rs