Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Dete se budi usred noći da bi se igralo: Pedijatar objašnjava gde roditelji greše i kako da reše problem

Devojčice

Buđenje i aktivnost noću je uglavnom faza koja kratko traje, ali najvažnije je da je dete ne pretvori u naviku.

Jedna mama je zatražila stručno mišljenje za svoj problem kada je navela da je njena ćerkica (2) počela da se budi i igra tokom noći. “Bila je super spavač, a onda smo je iz kreveca prebacili u dečiji krevet. Kada je osetila tu slobodu da može da ustane i ode do svojih igračaka, počela je da se budi oko dva sata ujutru i da se igra do četiri sata.”, napisala je mema.

Prema njenim rečima prvo su mislili da joj možda više ne treba da spava preko dana, međutim ubrzo su shvatili da joj još uvek treba popodnevna dremka. “Da li spavala ili ne spavala popodne ona se uvek noću budi u isto vreme i neće da nastavi da spava. Šta da radimo?”, upitala je mama.

Ovo nije usamljen slučaj, većina dece prođe ovu fazu posebno ako im se desi neka promena u životu. Prema rečima pedijatra, najvažnije je da “ne stimulišete dete” tokom noći.

“Dete mora stalno da se podseća da je noć za spavanje, a dan za igranje. To znači da: ne pričate sa detetom tokom noći, da ne palite svetla, ne nudite hranu i piće i nikako ne palite TV”, rekao je pedijatar i dodao da se to naziva metod “stvaranje dosade”, odnosno da kada dete nema stimulaciju vrlo brzo se zasiti i ubrzo zaspi.

“Najbolje bi bilo da sklonite njegove omiljene igračke i da objasnite detetu da i one sada spavaju, da ste i vi umorni i da ga pustite da brzo samo ponovo utone u san”, istakao je doktor i naglasio da je potrebno veliko strpljenje i doslednost, ali da će dete ubrzo prestati sa ovom “lošom navikom”.

Tagovi:
Pročitajte još: