Digitalizacija kulturnog nasleđa Srbije uz podršku Republičkog geodetskog zavoda

Republički geodetski zavod (RGZ) će novim tehnološkim rešenjima, kao što su “kraudsorsing” i geoprostorna platforma Geosrbija učestvovati u izradi mape arheoloških lokaliteta i razvoja softvera za objedinjenu arheološku dokumentaciju, saopšteno je danas iz te ustanove.
Na tom poslu RGZ će, kako se navodi, sarađivati sa Ministarstvom kulture i informisanja koje rukovodi postupkom, a rezultat će biti mapa svih arheoloških lokaliteta i njihovo povezivanje sa digitalnom platformom Geosrbija, koja predstavlja centralno mesto pristupa svim geoprostornim podacima javnog sektora.

Dodaje se da je odluka da se digitalizacija kulturnog nasleđa uradi uz podršku RGZ doneta Zaključkom Vlade Srbije, a da je potencijal te metodologije prepoznala i Svetska banka.

– Na konferenciji Svetske banke u Vašingtonu Srbija je označena kao jedan od lidera u svetu u primeni te metodologije – navedeno je u saopštenju.

Pozitivna iskustva RGZ-a u korišćenju tih metoda prepoznale su i Ujedinjene nacije i Svetska organizacija geodeta (FIG), što je omogućilo da stručnjaci RGZ-a za razvoj geoprostornih podataka budu stalni predavači na njihovim panelima.

Ističe se da će mapa arheoloških lokaliteta Srbije biti prva mapa tog tipa u Srbiji, a osim za prezentaciju kulturne baštine i razvoj turizma, koristiće se kao osnov prilikom izrade svih vrsta urbanističkih planova i projekata.

Ta mapa će, kako se navodi, omogućiti bržu i precizniju izradu svih vrsta infrastrukturnih koridora, razvoj kreativnih industrija i biće osnov za moguće investicije.

Geosrbija danas sadrži više od 220 setova podataka koji su dostupni svima potpuno besplatno.

Izvor: eKapija