Dijabetes kao povod za vređanje

Dijabetes je ozbiljna vrsta bolesti, koja se ne primećuje na prvi pogled. Ali većina ljudi koja boluje od dijabetesa, naročito deca, imaju potrebu da bolest skrivaju od okoline. Iz toga kod dece, naročito u školama proizilazi strah od diskiminacije, vređanja ili odbacivanja u društvu. Interesantan podatak je taj, da ovo oboljenje poznato već više od 3.500 godina.

Jedan primer govori o tome kako deca nemaju granica kada je u pitanju vršnjačko dokazivanje i nadmetanje u društvu, a desio se na teritoriji opštine Kula. Naime, naredni primer nam govori o tome kako deca verbalno vređaju dete zbog toga što boluje od dijabetesa. Dečak, koji ima dijabetes je bio jedan od najboljih đaka u svom razredu, a druga deca, zbog ljubomore su verbalno maltretirala tog dečaka. Nazivali su ga raznim pogrbnim imenima i pisali anonimne poruke na papirićima sa sadržajem vređanja i omalovažavanja dečaka zbog bolesti od koje boluje. Dečak je ovaj vid nasilja trpeo par nedelja, dok učiteljica nije primetila čudno ponašanje kod obolelog dečaka kao i popuštanju u ocenama. Učiteljica je slučaj prijavila roditeljima, zatim direktoru škole, kao i pedagogu i psihologu. Deca koja su vršila ovo nasilje su kažnjena.

Deci koja boluju od dijabetesa je najbitnije prihvatanje u kolektiv, kao i samo razumevanje od okoline i njihovih vršnjaka. Drugu decu treba upoznati o ovoj vrsti bolesti, pomoću raznih radionica, kao i uključivanja raznih udruženja o dijabetesu i sličnim bolestima.

Projekat podržan od strane gradske uprave Kula