fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

(FOTO) „Dani tradicije“ održani u Kuli

„Dani tradicije“ održani u Kuli 7

Tradicionalna manifestacija koju organizuje Mađarski kulturni centar „Nepker“ iz Kule, „Dani tradicije“, održana je po 16. put. Iz godine u godinu, ova manifestacija postaje sve masovnija, a bogat program koji uključuje nastupe kulturno–umetničkih društava, sportske događaje i takmičenja, privlači veliki broj gostiju iz naše, ali i iz okolnih država.

Zvanični program počeo je dan ranije, u petak, otvaranjem izložbe u Galeriji Kulturnog centra u Kuli. Na izložbi su predstavljeni radovi autora dr Marije Vadas, Ferenca Tereka, dr Adela Šavfara i Lasla Kovača iz pobratimljenog grada Kaloče. Glavni festivalski dan, obeležili su turniri u fudbalu, bogat dečiji i kulturni program, kao i takmičenje u kuvanju ovčijeg paprikaša.

Manifestaciju je posetio predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić, koji se gostima zahvalio na dolasku i istakao da „Dani tradicije“, mađarske nacionalne zajednice i Mađarskog kulturnog centra „Nepker“ prikazuju ne samo lepotu mađarske tradicije, nego i lepotu ovog prostora koji čine razne nacionalne zajednice u suživotu i zajednički isprepletanoj tradiciji i običajima.

Zamenik predsednika opštine, Karolj Valka, poručio je, da ovaj događaj dokazuje da Mađari u Kuli žive, žele da žive i žele da urade nešto za ovu zajednicu. Istovremeno se zahvalio na podršci lokalnoj vlasti, preduzetnicima i privatnicima za podršku.

Predsednik Izvršnog odbora Saveza vojvođanskih Mađara, Balint Juhas, prisutnima se takođe zahvalio na prisustvu, što je, kako kaže, čin koji dokazuje da suživot Srba, Mađara i ostalih nacija koje sa nama žive nisu samo floskula, već je to suština naših svakodnevica. Naglasio je da treba da radimo na tome da se međusobno poštujemo, da čuvamo svoju tradiciju i da poštujemo zemlju u kojoj živimo kako bi sredina u kojoj živimo bila lepša i bolja za naš zajednički život.

Gosti manifestacije bila su i dobrovoljna vatrogasna društva iz Kikinde, Jelaha i Gornje Tuzle koji, kako kažu, imaju sjajna i prijateljska iskustva sa Dobrovoljnim vatrogasnim društvom iz Kule.

Tagovi:
Pročitajte još: