Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

(FOTO) Kula: Veći broj dece u vrtićima jaslenog uzrasta-subvencije za drugo dete

Kula: Veći broj dece u vrtićima jaslenog uzrasta-subvencije za drugo dete 6

Nova radna godina počela je u svih 11 vrtića u kulskoj opštini. Mnogi radovi su završeni, neki i dalje traju, ali ono što je najvažnije, da svi vrtići neometano rade. Predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić, posetio je Vrtić „Čuvari osmeha“ u Sivcu, drugi po brojnosti u opštini.

Miljanić je istakao da je Predškolska ustanova „Bambi“ jedna od četiri predškolske ustanove na teritoriji Srbije, koja ima organizovan rad u obe smene. Takođe, naglasio je i da je u Crvenki, od ove godine, rešen problem sa listom čekanja.

„Vrtići su, naravno, deo veoma bitnih obrazovnih ustanova na teritoriji naše opštine, sa sjajnim rezultatima. Danas smo u Sivcu, gde se radovi i dalje sprovode. Dinamika radova je takva da će ih biti i u narednih mesec dana i na kraju krajeva i u toku cele godine, ali oni najbitniji radovi su završeni i u Sivcu i u Crvenki i Ruskom Krsturu i sve funkcioniše onako kako treba. Predškolska ustanova ,,Bambi” je jedna od svega četiri predškolske ustanove na teritoriji cele Srbije koja ima organizovan rad u obe smene, što zahteva veliki napor i angažovanje zaposlenih. Jaslice funkcionišu u gotovo svakom naseljenom mestu. U saradnji sa direktoricom rešavamo problem sa listama čekanja, što je sa jedne strane dobra stvar jer znači da se povećava broj dece koja idu u vrtić, a s druge strane nam daje zadatak da rešimo infrastrukturne i kadrovske stvari. Ove godine su rešeni problemi sa listom čekanja za jaslice u Crvenki i uveren sam da će i u narednim godinama sve to doći na svoje“, rekao je Miljanić.

On je dodao i da će od ove godine, uz podršku Ministarstva za brigu o porodici i demografiju Srbije, drugo dete biti subvencionisano za smeštaj u vrtić.

„U projektu sa Ministarstvom, o čemu je bilo reči tokom posete ministarke Kisić, od ove godine biće subvencionisano drugo dete za smeštaj u vrtić. Do sada je to bio slučaj sa trećim detetom, a sada u taj program, uz podršku Ministarstva, ulazi i drugo. Mere koje se preduzimaju u prethodnim godinama su dovele do toga da od 2019. imamo rast novorođene dece, što dovodi do toga da se povremeno javljaju liste čekanja u jaslicama. Prošle godine smo ovde otvorili novi prostor za jaslice, a već ove godine su i ti kapaciteti već puni i radićemo na proširenju“, zaključio je predsednik opštine Kula.

Direktorka PU „Bambi“, Snežana Bulatović, istakla je da ove godine imaju 1219 dece, raspoređenih u 54 grupe, a da je svake godine sve veći broj dece jaslenog uzrasta.

„Vrtić „Čuvari osmeha“ je drugi po veličini, odnosno po broju dece u našoj Predškolskoj ustanovi. Svaki septembar je prilika da ponovimo da imamo jedanaest vrtića u šest naseljenih mesta i da je kapacitet različit. Mi imamo radnu godinu koja traje od 1. septembra do 31. avgusta naredne godine. Kod nas nema pauze i raspusta, neradni dani su isključivo praznici i vikendi i važno je da roditelji znaju da im je vrtić na raspolaganju cele godine. Ove godine imamo 1219 dece, nešto manje nego prošle godine, ali imamo isti broj grupa i potpuno drugačiju strukturu grupa. Svake godine imamo sve više dece jaslenog uzrasta (1 – 3 godine) i to ide u prilog strategiji Republike Srbije, ali i strategiji opštine – da se potrudimo da povećamo obuhvat dece na što ranijem uzrastu, jer znamo koliko je važno što ranije uključivanje dece za njihov rast i razvoj. Imamo 54 grupe, od toga u vrtiću u Sivcu 9 – dve jaslene, tri pripremno – predškolske i tri obdanišne grupe“, istakla je Bulatović.

Navela je i da se ove godine za Vrtić „Čuvari osmeha“ u Sivcu prijavio rekordan broj dece – 96, što prevazilazi prostorne kapacitete.

„Kada se pripremamo za raspisivanje novog Konkursa, mi uvek pratimo broj rođene dece, kretanje roditelja i strukturu u svakom naseljenom mestu i zaključili smo da imamo porast broja rođene dece od 2019. do 2022. godine. Samim tim, mnogo je veći pritisak na jaslice i zbog toga imamo liste čekanja. U Sivcu ove godine imamo listu čekanja, ali i rekordan broj prijavljene dece za upis – ove godine se 96 dece prijavilo za upis i to prevazilazi naše trenutne prostorne kapacitete. Prošle godine otvorili smo jednu jaslenu grupu i stalno tražimo načine kako da smanjimo te liste čekanja. Ove godine nemamo listu čekanja u Crvenki, koja je postojala u prethodnih sedam – osam godina. Promišljamo, tražimo načine, mi sa ove strane što se tiče profesionalnog i stručnog dela, a opština sa one druge, logističke i veoma važne strane“, navela je direktorka PU „Bambi“.

Tagovi:
Pročitajte još: