Golubović: u Somboru ima nade živeti, voleti i stvarati, jer u Somboru je ceo svet, kao što u celom svetu ima Sombora

Dan grada Sombora, 17. februar, obeležen je nizom manifestacija, a centralna manifestacija,  Svečana akademija,  bila je prilika za podsećanje na dešavanja u proteklih 269 godina od sticanja statusa slobodnog kraljevskog grada, ali i prilika da se pojedincima i organizacijama koje doprinose promociji Sombora uruče zahvalnice, a najistaknutijem  Somborcu u 2017. godini  uruči nagrada i Povelja grada Sombora. Bila je to i prilika za susret sa delegacijama prijateljskih i bratskih gradova: Kišpešta, Baje, Velesa, Pirota, Zvečana, Pljevlja, Mojkovca, Novog Pazara, Osijeka, Loznice, Subotice, Bačkog Petrovca, Novog Sada…

Obraćajući se prisutnima gradonačelnica Dušanka Golubović je o Somboru govorila kao o gradu u kojem je su rođene i stvarale velike ličnosti, o Somboru koji predstavlja dom za više od dvadeset različitih nacija, kultura, religija, običaja, gradu u  kojem se prepliću prošlost, sadašnjost i budućnost.

„Možemo da kažemo da je  2018. godina  –  godina jubileja. U ovoj godini se navršava 240 godina od osnivanja „Norme“ Avrama Mrazovića, prve škole za obrazovanje učitelja na čitavom slovenskom jugu, navršava se 160 godina od rođenja dr Radivoja Simonovića, utemeljivača planinarstva i zdravstvenog prosvetitelja čije ime nosi naša bolnica. Navršava se i 120 godina otkad  je najveće ulje na platnu u našoj zemlji slika,  „Bitka kod Sente“, uneta u zgradu somborske Županije. Ove godine navršava se i 100 godina Sombora u Srbiji. Uprkos burnim i turbulentnim vremenima, koja Somboru baš nikad nisu bila blagonaklona, u našem gradu izgrađen je jedan snažan građanski duh kog odlikuju tolerancija, mir i solidarnost i u kome se prepliću bogatstvo i šarolikost kultura, vera, nacija i običaja.

U želji da Sombor kakav znamo sačuvamo,  tokom 2017. godine najveće investicije smo imali u oblasti vodosnabdevanja, jer smo želeli da naši građani imaju ispravnu pijaću vodu.  Završili smo drugu fabriku vode, priključili smo naseljeno mesto Kljajićevo na gradski vodovod i krenuli u izgradnju 17 km dugog dovodnika vode prema Staparu i Doroslovu.

Na Trgu umetnosti krenuli smo u izgradnju prolaza somborskih velikana, izgradili smo dva kružna toka, izgradili smo puteve i parkirališta, opremili industrijsku zonu, otpočeli izgradnju puta radi otvaranja graničnog prelaza u Rastini. Tokom 2017. godine u našem gradu počeli su da rade „Kapitol park“, „Univereksport“, „Priti Sveters“ „Guma S“, a grad je dobio sertifikat povoljnog poslovnog okruženja. Dobili smo i  priznanje Nacionalne službe za zapošljavanje, a broj nezaposlenih smanjen je na pet hiljada. Tokom prošle godine obnovili smo jednu od  najstarijih škola u Somboru – OŠ „Nikola Vukićević“, kompletno opremili kabinet hemije u OŠ „Avram Mrazović“, dogradili i rekonstruisali salu u somborskoj Gimnaziji, dogradili objekat vrtića i time omogućili da još tri vaspitne grupe budu uključene u vaspitno-obrazovni proces. Tokom 2017. godine,  oko 120 pripremnih predškolaca počelo je da uči nemački jezik. Prošle godine kompletno je obnovljen kompleks Muzeja „Batinske bitke“, Dom kulture u Staparu, a prvi put su počeli programi „Art okupacija“ i „Festival multikulturalnosti“. Započelo se sa štampanjem Istorije Sombora, a nastojali smo da ispoštujemo i kulturno-istorijsko nasleđe naših naseljenih mesta i podržali  štampanje knjige o Bačkom Monoštoru i Riđici.

Prošle godine dobili smo izuzetno visoke ocene od poverenice za zaštitu ravnopravnosti i Kancelarije za ljudska i manjinska prava kao sredina koja poštuje ljudska prava i brine o ranjivim kategorijama stanovništva. Proširili smo i obim zdravstvene zaštite, podržali smo otvaranje angio sale u našoj bolnici, jedan objekat prenamenili u objekat ambulante, apoteke i pošte u jednom od najvećih gradskih naselja. Naša je želja da u takvom maniru nastavimo i u 2018. godini. Prioritet će sigurno ostati vodosnabdevanje i želja nam je da ove godine sa  vodovodom u Bezdanu, otpočnemo povezivanje vodovoda u Bačkom Monoštoru, Kolutu i Bačkom Bregu. U ovoj godini nas čeka proširenje puta Sombor – Baja, proširenje puta u Gakovu i otvaranje graničnog prelaza Rastina-Bačsentđerđ. Gradićemo kružne tokove, obnavljati puteve, ulagaćemo dalje u industrijsku zonu, a čeka nas i izgradnja puta Stapar – Sivac. U želji da zaštitimo svoje kulturno-istorijsko nasleđe u ovoj godini očekujemo obnovu fasade atrijuma zgrade  Županije i početak obnove Grašalković palate, zamišljene kao jedan multikulturalni centar, tzv. somborski omnibus. Nastavićemo i sa obnovama domova kulture, a u kulturi nas čeka nova aktivnost – organizovanje filmskog festivala. Nastavićemo sa obnavljanjem i opremanjem škola, a naša najveća želja je da ove godine otvorimo informatičko odeljenje u somborskoj Gimnaziji. Ove godine očekujem i početak obnove Doma zdravlja, bolničkog kompleksa, Gerontološkog centra, pa i Centra za socijalni rad.

U ovoj godini kada se navršava vek građanskog Sombora, želja nam je da vrednu prošlost odenemo ruhom budućnosti. Želja nam je da odamo priznanje Somborcima tako što ćemo živeti njihove vizije. Želja nam je da se za somborski mikrokosmos daleko čuje, da se jednostavnim ravangradskim ulicama prošetaju svetska imena. Želja nam je da trgovi budu ispunjeni dečjim osmesima i ljudima koji veruju da u Somboru ima nade živeti,  voleti i stvarati, jer u Somboru je ceo svet, kao što u celom svetu ima Sombora“, obratila sa prisutnima gradonačelnica Dušanka Golubović i svim sugrađanima čestitala Dan grada.

POVELJA GRADA PRIM. DR MILANU ZOBENICI

Na Svečanoj akademiji zahvalnice za afirmaciju i promociju Sombora i podizanje ugleda grada u zemlji i inostranstvu su uručene: Sonji Šarić, operskoj pevačici, glumcima Slavenu Došlo i Radivoju Bukviću, piscu Dušanu Saviću, Ištvanu Viragu, umetničkom fotografu,  prof. dr Tihomiru Petroviću, Nikoli Jokiću, košarkašu, Filipu Krajinoviću, teniseru, Srednjoj tehničkoj školi, Srednjoj poljoprivrednoj i Prvom centru za obuku Vojske Srbije – Sombor.

Zahvalnice za društveno odgovorno poslovanje i doprinos uređenju grada su uručene: somborskim kompanijama „MARA“ doo , „UNIVEREKSPORT“, „AGRI BUSINESS PARTNER“ doo, „KANONTREJD“, preduzeću „Hram“ doo, Domu učenika srednjih škola, te kompaniji „RTI“,  Novi Sad, „COCA COLA HELLENIC BOTTLING COMPANI SRBIJA“, Zemun, kompaniji „BOŠKOVIĆ AGRAR“,  Aleksa Šantić, kompaniji  „VIP GROUP, kompaniji „DŽIMI KOMERC“, Prigrevica, kompaniji „POSEIDON GROUP“, Beograd i Upravi za kapitalna ulaganja AP Vojvodine.

Nagrada i Povelja grada Sombora za dostignuća  u 2017. godini dodeljena je, na predlog Upravnog odbora Crvenog krsta Sombor, prim. dr Milanu Zobenici, poznatom neuropsihijatru i humanisti.

Program Svečane akademije, izveden je prema scenariju Milivoja Mlađenovića, a kroz „Vek građanskog Sombora“ prisutne su „vodili“: Biljana Keskenović, Pero Stojančević, Saša Torlaković i Mihajlo Nestorović,  glumci somborskog Narodnog pozorišta.

Tamburaški orkestar Muzičke škole „Petar Konjović“, pod vođstvom prof. Đure Parčetića i učenice etnomuzikološkog smera, pod vođstvom prof. Ivane Madžarac, doprineli su punom doživljaju građanskog Sombora – nekad i sada.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i predstavnici Ambasade Ruske Federacije u Srbiji, opština Zapadnobačkog upravnog okruga, verskih zajednica, nacionalnih zajednica, policije, Vojske Srbije, sudova, tužilaštva, javnih komunalnih preduzeća, javnih ustanova, škola…

„VEK GRAĐANSKOG SOMBORA – U PREDVEČERJE VELIKOG RATA I PRISAJEDINJENJA SRBIJI 1918.“

Povodom Dana grada u petak, 16. februara, promovisana je monografija  „Istorija Sombora – grad kroz vekove“, koju su priredili dr Miloš Petrović i dr Vladimir Jerković, a izdala GB „Karlo Bijelicki“.

Istog dana, 16. februara, profesori Muzičke škole „Petar Konjović“ priredili su koncert za Somborce, ljubitelje muzike.

Istog dana, po formuli za svakog po nešto u Gradskoj hali „Mostonga“ organizovan je  Sportski spektakl „Serbian Battle Championship 16“

Subota je obilovala dešavanjima,  na Trgu Svetog trojstva građani su imali priliku da vide deo naoružanja i opreme Vojske Srbije, a na Trgu Svetog Đorđa sportske veštine prikazali su deca iz somborskih sportskih klubova.

U Galeriji „Milan Konjović“ priređena je izložba  „Slikarstvo Milana Konjovića 1913 -1918. g.“

Dve izložbe,  u dva izložbena prostora Gradskog  muzeja Sombor.

Izložbu „Sombor na starim razglednicama“ priredio je Gradski muzej, a izložbu „Veliki rat na fotografijama“, čiji su autori Istorijski arhiv  Požarevac u saradnji sa Vojnim arhivom Ministarstva odbrane Republike Srbije, organizovali su KC „Laza Kostić“ i Prvi centar za obuku Vojske Srbije.

U Narodnom pozorištu premijerno je izvedena predstava „Kad bi Sombor bio Holivud“, u režiji Kokana Mladenovića.

Subotnje veče, 17. februara, okončano je koncertom Dejana Petrovića i trubačkog  orkestra „Big bend“ (poklon koncert Grada)

Osim poklon-koncerta, građani su mogli u nedelju, 18. februara da pogledaju i poklon-predstavu „Maestro“ u režiji Milana Neškovića.

Poklon koncert „Somborci svome gradu“ priredili su somborski pevački ansambli.

Izvor: sombor.rs