Hleb od karfiola i belog luka

Ovo je low carb recept bez glutena. Potrebno je: 3 šolje karfiola iskidanog na cvetiće, 6 jaja, 1 i 1/4 šolje bademovog brašna…

… 6 kašika putera, istopljenog, 5 čenova belog luka, isecckanih, kašika seckanog timijana, kašika seckanog peršuna, kašičica praška za pecivo, kašičica himalajske soli, rendani tvrdi sir (za serviranje).

Priprema
Zagrejati rernu na 175oC. Postaviti pleh za hleb peki papirom. U manjoj činiji ostaviti karfiol u rerni da se peče dok ne omekša. Ostaviti da se ohladi. Kad se dovoljno ohladi da se radi sa njim, presuti karfiol na čistu kuhinjsku krpu i izgnječiti da se iscedi što više vlage.
Razbiti jaja i odvojiti belanca od žumanaca. U srednjoj činiji, umutiti belanca jajeta dok se ne stvori čvrsta pena. Ostaviti sa strane.
Rastopiti puter u manjoj posudi. U većoj činiji, pomešati bademovo brašno, prašak za pecivo, so, žumanca jajeta, puter, beli luk i otprilike četvrtinu umućenih belanaca. Mutite dok se sve dobro ne sjedini, a onda dodajte izgnječeni karfiol. Dodajte ostatak belanaca i mešajte dok se ravnomerno ne rasporede. (Mešavina treba da bude vazdušasta.) Dodajte timijan i većinu peršuna (sačuvajte malo za garnir). 
Prespite mešavinu u pleh postavljen papirom i pecite dok odozgo ne dobije zlatnobraon boju, oko 45-50 minuta. Ostavite da se ohladi pre nego što isečete na kriške. Kriške pospite rendanim tvrdim sirom i peršunom.

Preuzeto: Zdravahrana.com