Hrana koja nas čini srećnima

Sreća je relativna stvar. Ljudi mogu biti srećni bez nekog velikog razloga. Nekog ce usrećiti lep dan ili dobar san. A opet postoje momenti kada mislimo da nas ništa ne može usrećiti. U takvim momentima mnogi ljudi posežu za hranom, kako bi pronašli neku utehu. To je dobra zamisao ako je hrana pažljivo i pametno birana. 

Hrana za sreću postoji…i ovde počinje priča o serotoninu. To je hormon koji se nalazi u ljudskom mozgu, digestivnom traktu i trombocitima ljudi i životinja. On ima uticaj na subjektivni osećaj sreće i blagostanja. Može nas osloboditi depresije i neke teskobe. Serotonin utiče na dobar san, reguliše apetit, osećaj bola, seksualnost, i reguliše metabolizam (pomaže u regulaciji) i telesne temperature.

Da li ste znali gde se serotonin proizvodi? Proizvodi se u mozgu biohemijskom reakcijom iz triptofana. Kada je nizak nivo serotonina to se odrazi na lošije raspoloženje. To znači da ako hoćemo da budemo srećni u svakodnevnom životu i životnim situacijama potrebno je da imamo dovoljno serotonina.

Dobra vest je što možemo na prirodan način da povećamo nivo serotonina u organizmu i na taj način povećamo radost u našem životu. Postoje namirnice koje povećavaju proizvodnju serotonina u mozgu. Ono što moramo znati jetse koja je to hrana za sreću kako za vreme depresije ili lošeg raspoloženja ne bismo jeli nekontrolisano.

Možete jesti sledeće: crnu čokoladu, banane, višnje, protein surutke, jaja, heljdu, celer, bundevu, semenke suncokreta, laneno ulje, morske plodove, govedinu, ćuretinu. Pored svih ovih namirnica dobre su i sve one koje sadrže vitamin B jer on utiče na proizvodnju neurotransmitera, uključujući serotonin.

Ugljeni hidrati iz skroba i šećera mogu podići nivo serotonina, međutim ako se preteruje oni mogu izazvati gojaznost, a gojaznost narušava i izgled i zdravlje. A najvažnije je da znamo da je zdravlje najvažniji preduslov za sreću.

Piše: Mirjana Đerić