IGRA JE BITNA ZA ZDRAV RAZVOJ: Podstaknite dete na druženje i fizičku aktivnost!

Igra kod dece podstiče njihov fizički, emocionalni, kognitivni, socijalni i moralni razvoj. Koristi igre za fizički razvoj dece, naročito igre na otvorenom, su snažniji mišići i kosti, kao i razvijanje kako fine kao i grube motorike. Deca koja ne vežbaju dovoljno, imaju povećan rizik od oboijevanja od srčanih bolesti, dijabetesa i povišenog krvnog pritiska.   

Igra podstiče i emocionalni razvoj učenjem primerenih emotivnih reakcija, poput agresije i praćenja verbalnih signala. Boravak na otvorenom može znatno smanjiti rizik od anksioznih i depresivnih poremećaja kod dece, smanjiti probleme u ponašanju te povećati pažnju i koncentraciju potrebnu za učenje.

Kognitivna igra primarno utiče na razvijanje pamćenja, veštine rešavanja problema i sposobnost učenja. Takva vrsta igre uključuje i pokrete mišića pri istraživanju okoline, istraživačku igru, igre uloga, konstruktivnu igru, kao i igranje društvenih igara. Socijalna igra pomaže, pak, deci da uče o međusobnim odnosima i ponašanju u grupi.

Deca

Foto: Profimedia

Ako je igra prihvaćena kao prirodno sredstvo izražavanja deteta, ona može postati koristan medij u radu s decom s emocionalnim problemima te problemima u ponašanju, što je posebno vidljivo u području terapije igrom.

Kroz socijalnu igru deca uče socijalne norme i društvena pravila, poput čekanja reda, reciprociteta, saradnje i deljenja. Kada deci omogućimo slobodnu, nestrukturiranu igru koju sami vode, pružamo im mogućnost da uče te da intuicijom otkrivaju svoje interese i strasti.

Kao društvo, morali bismo odlučiti šta je važno za našu decu, posebno u njihovom ranijem razdoblju života, kako bismo mogli uspostaviti ravnotežu između sticanja potrebnog znanja i onoga prema čemu deca prirodno gravitiraju, a to je – igra.

Preuzeto: srbijadanas.com