Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Ishrana za tinejdžere

Tinejdžeri su poznati po nezdravim prehrambenim navikama. Jedu sve što je ukusno (i nezdravo). U tom uzrastu stvara se stanje u telu koje se održava i u odraslim godinama. Zato je dobro da im se ponudi opcija zdravije hrane.

U pubertetu je suštinski važno da se deca dobro hrane. Pošto rastu, potrebno im je mnogo kalorija. Takođe, u tom uzrastu organizam ima velike potrebe za belančevinama, gvožđem i kalcijumom. Ovde predlažemo nekoliko namirnica koje mogu da zadovolje potrebe tinejdžera, a spadaju u zdravije opcije ishrane. 

Avokado
Avokado je bogat biljnim vlaknima, mastima i vitaminima, što sve daje tinejdžerima dosta energije, plus korisne materije. Avokado je bogat i proteinima neophodnim za kožu, kosu, nokte i ukupan rast tela. 

Mahunarke
Mahunarke (posebno pasulj, naša nacionalna hrana) su bogate biljnim vlaknima, vitaminima i mineralima. Snabdevaju telo tinejdžera koje se razvija obiljem energije i korisnih materija. 

Borovnice
Borovnice su veoma bogate antioksidansima i vitaminima, koji štite telo od bolesti. Dokazano je da pomažu funkcionisanje mozga i doprinose boljem  pamćenju. Odlične su za tinejdžere zato što je to period života u kojem se mnogo uči.

Trešnje 
Trešnje sadrže jedan prirodni oblik melatonina koji pomaže da se uravnoteže telesni ritmovi budnosti i sna. To je dobro za dacu u pubertetu, zato što mnoga u tom periodu imaju poremećaje spavanja. Takođe su bogate vitaminom C.

Jaja
Jaja su sjajan izvor belančevina, a puna su vitamina i minerala koji su neophodni tinajdžerima u razvoju. Naravno, potrudite se da nabavite jaja kokošaka koje se prirodno hrane (ne sa farmi), ili organska.

Zeleno lisnato povrće
Zeleno lisnato povrće je prava riznica važnih vitamina i minerala, posebno gvožđa, koje tinejdžerima treba u većoj kličini. Zeleno lisnato povrće je takođe dobro za zdravlje kože, što je važno u pubertetu kad je koža sklona bubuljicama i upalama. 

Orašasti plodovi i semenke
Idealna su hrana za tinejdžere. Veoma su bogati biljnim vlaknima. Bogati su zdravim mastima koje su potrebne organizmu u razvoju. Te masti pomažu da mozak dobro funkcioniše. Mnogi orašasti plodovi, na primer orasi, sadrže obilje nezasićenih omega masnih kiselina. I laneno seme je u tom pogledu odlično.
Ako deca baš nisu oduševljena grickanjem semenki, ponudite im puter – kikiriki, bundevin, suncokretov… u prodavnicama zdrave hrane lako možete naći visokokvalitetne puteri od semenki.

Kinoa
Kinoa je sjajan izvor belančevina, jer sadrži sve esencijalne aminokiseline, a posebno je poznata po tome što pomaže rast i obnovu tkiva, što za pubertetski uzrast svakako ima značaja. 

Sve ove izuzetno hranljive i korisne namirnice mogu se pripremiti na ukusne načine koji će se deci najverovatnije svideti. Na primer
– Za doručak, omlet sa spanaćem, ili keljom 
– Doručak ili užina: gvakamole (salata od avokada), ili humus sa integralnim hlebom, povrćem i orašastim plodovima 
– Za ručak, burgeri od kinoe, a za dezert borovnice sa pavlakom i šlagom… 

Ideja ima mnogo, a sigurno ćete se mnogo čega dosetiti i sami. 

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: