fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Istraživanje otkriva: Prljavština u automobilima veća nego što mislimo!

vožnja

Mikrobiolog sa Univerziteta Aston, dr Džonatan Koks, nedavno je sproveo istraživanje koje je izazvalo pravu senzaciju među vozačima. Rezultati istraživanja otkrivaju da se najviše bakterija skriva na mestima koja možda nismo očekivali.

Kako se navodi, prtljažnik automobila pokazao se kao pravi raj za bakterije, sa čak 1.425 identifikovanih mikroorganizama! Ovo otkriće baca novo svetlo na našu svakodnevicu, s obzirom na to da se bakterije iz prtljažnika mogu preneti preko hrane koja se transportuje, dospevajući tako u naše domove.

Najprljavije mesto za vozače je sedište gde je pronađeno 649 bakterija. Osim toga, ručica menjača, zadnja sedišta i instrument tabla takođe su se istakla kao mesta na kojima mikroorganizmi obitavaju.

Zanimljivo je da je volan, za koji bismo pretpostavljali da je najviše kontaminiran, “samo” imao 146 identifikovanih bakterija.

Koks je naglasio da redovno pranje hrane koja se prevozi u prtljažniku može pomoći u sprečavanju prenosa bakterija u domove, dok temeljno čišćenje automobila, posebno prtljažnika, takođe igra ključnu ulogu.

Stručnjaci takođe preporučuju da se posveti pažnja temeljnom čišćenju enterijera automobila. Tepisi, držači za čaše i šavovi na presvlakama često su leglo prljavštine koje može biti skriveno oku. Ventilacioni otvori, sa svojom optimalnom temperaturom, takođe su pogodna područja za razmnožavanje bakterija.

U svetlu ovih saznanja, redovno održavanje higijene u automobilima postaje još važnije. Pranje hrane pre transporta, često čišćenje automobila i pažljivo čišćenje svih površina mogu pomoći u očuvanju našeg zdravlja i bezbednosti.

Tagovi:
Pročitajte još: