IZAZIVAJU RAK I MNOGE BOLESTI! Saznajte šta su SLOBODNI RADIKALI – Svi ih imamo u telu!

Važno je znati.

 Slobodni radikali podstiču razvoj mnogih bolesti, a njihovim uticajem bave se svetski naučnici i nude i različite programe sa antioksidansima.

Šta su slobodni radikali, zašto se javljaju u masovnijem obimu i kada, može li se na njih delovati, objašnjava specijalista interne medicine dr Ivica Jeremić, iz Instituta za reumatologiju.

 – Slobodni radikali nastaju i aktivnošću enzima koji obavljaju detoksikaciju toksičnih materija i lekova u jetri, a dosta zavisi i od spoljašnjih uticaja, jer zagađenje vazduha snažno povećava stvaranje slobodnih radikala – kaže dr Jeremić.

laboratorija

laboratorijaFoto: Profimedia

Danas postoje naučni dokazi da su slobodni radikali povezani sa više od 150 bolesti. Slobodne radikale, odnosno oksidativni stres stručnjaci povezuju sa kardiovaskularnim bolestima, dijabetesom, karcinomom, starenjem, Alchajmerovom i Parkinsonovom bolešću.

– Smatra se da aterosklerozu započinju i održavaju slobodni radikali i to je posebno važno, jer su srčani i moždani udar kao posledice ateroskleroze danas najvažniji uzrok umiranja u visoko i srednje razvijenim zemljama – ističe dr Jeremić.

Slobodni radikali učestvuju i u nastanku degenerativnih bolesti nervnog sistema, kao što su Alchajmerova i Parkinsonova bolest. U nastanku katarakte takođe imaju veliki značaj.

Laboratorija

Foto: Profimedia

Smanjen unos hrane pomažu produženju života, odlaže i pojavu kancera, a čuva moždane funkcije tokom starenja. Međutim, to ne znači da kalorije treba svesti na puki minimum. Dnevni minimum za snabdevanje organizma esencijalnim hranljivim materijama je oko 1.400 kalorija.

Sunce je opasno

I sunčevo zračenje može direktno da cepa određene molekule u našoj koži i stvara slobodne radikale koji oštećuju DNK. Opšte je poznato koliko sunčevo zračenje ubrzava starenje kože i povećava rizik od nastanka melanoma.

Preuzeto: Srbija Danas