fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Jaja u salati? Dobra ideja!

Najnovija istraživanja ukazuju da su jaja veoma zdrava namirnica. A ako dodamo jaja u salate od sirovog povrća, učinićemo ih još zdravijim, kažu istraživači Univerziteta Purdju.
Dodavanje jaja salatama poboljšava apsorpciju karotinoida. Ovi nutrijenti, rastvorljivi u mastima, igraju značajnu ulogu u smanjenju oksidativnog stresa u organizmu, ali i u smanjenju upalnih procesa niskog intenziteta. Prema nalazima Američkog instituta za istraživanje raka, karotinoidi su snažno povezani sa prevencijom raka – posebno raka dojke. 
Karotinoidi se po pravilu nalaze u raznobojnom povrću, koje je odlično po zdravlje. Iako dosta ljudi koristi sveže povrće u salatama, količina koju pojedu, tvrde istraživači Purdju univerziteta, često nije dovoljna. I ne samo to: ljudi često u salate dodaju velike količine visokokaloričnih preliva (često sa mnogo šećera), ili, nasuprot tome, prelive sa veoma malo masti, što u suštini smanjuje mogućnost apsorpcije karotinoida i čini salatu manje zdravom. 
Zato su jaja odličan izbor. Kada se kajgana doda u salatu, to povećava apsorpciju karotinoida tri do osam puta! Istraživači kažu da i tvrdo kuvana jaja po svoj prilici daju isti rezultat. “Naša istraživanja podržavaju ranije nalaze da ljudi usvajaju više zdravih karotinoida iz sveže salate kad uz njih jedu i kuvana jaja. Sama jaja, koja su veoma hranljiva namirnica, puna esencijalnih aminokiselina, nezasićenih masnih kiselina i B vitamina, mogu da se upotrebe da se poveća nutritivna vrednost povrća, kojeg većina stanovništva SAD konzumira manje nego što je potrebno”, prokomentarisao je jedan od autora istraživanja, Jung Eun Kim. 
Jaja su sasvim nepravedno dugo bila stavljena na “crnu listu”, navodno zbog “holesterola” (što se pokazalo kao pogrešna procena). Istina je da su jaja, sama po sebi, veoma zdrava namirnica. Sadrže ceo spektar B vitamina – B1, B3, holin i folnu kiselinu. Osim toga, utvrđeno je da jaja povećavaju količinu dobrog holesterola i poboljšavaju opšte funkcionisanje organizma.
Najnovija istraživanja dokazuju – suprotno onom što većina misli – da konzumacija jednog do šest jaja nedeljno ni na koji način ne doprinosi nastanku srčanog napada ili šloga.

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: