fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

“Jednaki u različitosti” – seminar inkluzivnog džudoa

Juče je u Somboru održan 2. Međunarodni seminar za džudo za osobe sa smetnjama i invaliditetom pod nazivom „Jednaki u različitosti“. Seminar je organizovao Džudo savez Srbije, a u tehničkoj organizaciji Džudo i sambo kluba „Bačka“ i uz podršku Grada Sombora.

U svečanoj sali Skupštine grada prisutni treneri i sportski radnici iz regiona su mogli da čuju stručna predavanja prof. dr Nikole Čanka sa Novosadskog univerziteta, defektološkinje Jasmine Benčić, trenera adaptivnog džudoa u Sloveniji Toma Dadiča, trenera adaptivnog džudoa  iz Velike Britanije Roja Kurta i trenera adativnog džudoa u Sloveniji dr Sama Masleše, a nakon toga je održana i praktična demonstracija džudoa za osobe za smetnjama.

„Ovo je jedan u nizu seminara koje Džudo savez Srbije organizuje na razne teme, a ovo je drugi po redu koji se tiče džudoa za osobe sa invaliditetom. Džudo klub „Bačka“ je započeo jedan lep projekat inkluzivnog džudoa, a onda smo mi krenuli u reformu Saveza pre dve godine, prepoznali potrebu da formiramo jednu komisiju koja će se baviti sportistima osobama sa invaliditetom, tako da smo spojili naše želje i ideje sa onim čime su oni već počeli da se bave“ rekao je direktor  Džudo saveza Srbije Dragan Atanasov.

Predsednica Komisije za razvoj i unapređenje džudoa za osobe sa invaliditetom Sajonela Krga izrazila je nadu da će ovaj Međunarodni seminar postati tradicionalan jer su u praksi već vidljiva pozitivna iskustva i posledice.

Prof. dr Nikola Čanak, jedan od predavača, rekao je da je pre puno godina imao priliku da se prvi put sretne sa inkluzivnim aspektom džudoa.

„Pedeset godina kasnije mi je veoma drago da vidim baš ovde u Somboru, koji je na neki način bio rasadnik novoga u edukaciji i istorijski i na svaki drugi način, da baš uz Džudo klub „Bačka“ u Somboru se razvija inkluzivni džudo. U svetu se inkluzivnom džudou posvećuje velika pažnja zbog toga što je to specifičan sport kojim se razvija telo, um, duhovnost, visok stepen etike, morala i empatije, tako da se pokazao kao dobro sredstvo inkluzije, a rezultati su vidljivi kako u masovnosti, kako u poboljšanju nivoa i kvaliteta života ljudi koji su uključeni u ovaj program“ istakao je profesor Čanak.

Seminar je kroz nekoliko komponenti organizovan tako da pre svega upozna učesnike sa svrhom i namenom inkluzivnog džudoa, odnosom pojedinca, društva i inkluzije, a i uvođenjem inkluzivnog džudoa u program mnogih zainteresovanih klubova.

Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

Tagovi:
Pročitajte još: