JOGA – ZA I PROTIV! Prestanite da verujete u ovih 7 NEISTINA!

 Opšte je poznato  da praktikovanje joge ima pozitivne efekte po zdravlje ljudi. Osim što dokazano jača celokupni imunitet, zahvaljujući jogi će vam se sniziti krvni pritisak, ali i smanjiti nivo stresa.

 Ipak, i u vezi s jogom postoji nekoliko tzv. mitova u koje smo skloni da poverujemo, a ne bi trebalo.

Za praktikovanje joge morate da budete fleksibilni

Prilikom donošenja odluke da se počinete baviti jogom apsolutno nije nužno da budete fleksibilni i “rastegljivi” jer vam upravo joga pomaže da to postanete. Iako će vam se neki potezi činiti nemogućim, nemojte odustajati. Upravo vam joga pomaže da postignete željene rezultate.

Joga

Foto: Profimedia

Predviđena je samo za žene

Netačno. Pol ne igra bitnu ulogu kada je u pitanju bavljenje fizičkom aktivnošću, pa samim time i jogom. Čak su se kroz istoriju među vodećim učiteljima joge isticali upravo muškarci, a ako gledamo na zdravstvene benefite koje ostvarujemo njenim praktikovanjem, mir, spokoj, ali i fleksibilnost su nam potrebni svima, bez obzira na pol.

Praktikuju je mršavije osobe

Još jedna neistina. Vitke osobe nisu jedine koje je praktikuju, iako je moguće da nam zgodni modeli s društvenih mreža unesu sumnju i stvore komplekse, Ipak, ne dajte se obeshrabriti.

U pitanju je religija

Joga sama po sebi nije nikakva vrsta religije. Mantre i određene pesme definitivno imaju indijske korene, no one nisu ključne prilikom praktikovanja. Svakako možete praktikovati jogu i bez pevanja.

Pas vežba sa ženom

Foto: Profimedia

Njeno izvođenje je prejednostavno

Kombinovaćete, svakako, i jednostavnije, ali i komplikovanije poze. Neke poze i poteze ćete vrlo brzo savladati, dok će vam za savladavanje pojedinih biti potrebna i višemesečna vežba. No, poenta je da je praktikujete svaki dan, bez odustajanja.

Tajna je u istezanju

To će reći samo osobe koje nikada s jogom nisu imale dodira. Iako ponekad deluje da je u pitanju samo i isključivo istezanje, to je apsolutna neistina. Vežbanje joge podrazumeva puno više od jačanja i istezanja mišića.

Ne preporučuje se ženama za vreme trudnoće ili menstrualnog ciklusa

Iako mnogi stručnjaci smatraju da bi praktikovanje joge u navedenim situacijama moglo biti bolno iskustvo za žene, to ipak, tvrdi se, nije istina. Čak naprotiv.

Preuzeto: srbijadanas.com