Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Kako da kaznite dete, a da mu ne oduzmete mobilni telefon?

Kazna

Pribegavanje kažnjavanju je verovatno najteži i najneprijatniji deo roditeljstva. Često način na koji pokušavamo da disciplinujemo decu koja su otišla predaleko dovodi do još većih problema nego da nismo ništa uradili.

Pošto su pametni telefoni važan deo života dece, mnogi roditelji praktikuju izuzetno jednostavan metod kažnjavanja: kad god nešto krene po zlu, detetu oduzmu telefon. Ali, po mišljenju stručnjaka, takva strategija nije samo neefikasna, već i štetna, jer je ista za sve prekršaje. Zasniva se na dominaciji i ucenama. Evo šta oni preporučuju da uradite umesto toga:

1. Kazna mora odgovarati “prekršaju”
Tek tada će dete shvatiti šta je pogrešilo, a šanse da se situacija popravi biće veće. Na primer, ako se tinejdžer vrati kući kasnije od vremena koje ste odredili, možete ga privremeno kazniti tako što ćete mu narednih puta dozvoliti da manje vremena provodi napolju.

A ako mu jednostavno oduzmete telefon i time ga lišite kontakta sa prijateljima, onda će kazna biti prestroga za počinjeno delo – i skoro ćete u potpunosti dobiti nered. Zato je bolje uvek tražiti kaznu koja je na neki način povezana sa pravilom koje je prekršeno, a po svom obimu odgovara ovoj povredi.

2. Ne mešati se u prirodne posledice prekršaja.
Često se ispostavi da ne morate ništa da izmišljate. Ispravna kazna za dete biće posledice njegovog postupka koje će neminovno uslediti. Prema tome, ne treba da se mešate u ono što će se dogoditi. Na primer, ako je dete reklo nešto loše o svom prijatelju, direktan rezultat će biti da će taj prijatelj prestati da komunicira sa njim. Takve prirodne posledice uče decu važnim životnim lekcijama mnogo efikasnije od bilo kakvog roditeljskog kažnjavanja. I ove lekcije pamte se do kraja života.

3. Dodatna odgovornost za kaznu

Ponekad oduzimanje određenih privilegija detetu jednostavno ne funkcioniše, posebno kada su u pitanju tinejdžeri. Umesto toga, trebalo bi da idete potpuno suprotnim putem – dodajte mu nove odgovornosti. Na primer, da bi “odradio” svoj prekršaj, mora da uradi nešto po kući što ranije nije radio, ili da obavlja poslove za rođake ili komšije.

Pored opšte koristi, tinejdžer će steći razumevanje rada u korist društva, strpljenja, istrajnosti, prevazilaženja i drugih tako važnih stvari.

4. Pohvalite dobro ponašanje
Naravno, negativne posledice lošeg ponašanja mogu biti efikasne, ali ponekad pozitivno pojačanje deluje bolje, posebno kod dece koja često imaju za šta da se grde. Na primer, umesto da vičete na svog tinejdžera svaki put kada ostavi svoje stvari na podu usred sobe, pokušajte da sačekate onaj srećan trenutak kada stvari završe tamo gde treba i pohvalite ga za to. Sledeći put najverovatnije nećete insistirati, jer je sam shvatio šta treba da radi.

5. Podesite roditeljski nadzor na telefonu vašeg tinejdžera

Ovo je produktivniji potez od oduzimanja telefona kao kazne. Na ovaj način možete ograničiti njegov pristup ili vreme kada koristi određene aplikacije, ili postaviti tajmer za korišćenje uređaja. Ovo odlično funkcioniše ako dete provodi mnogo vremena na telefonu, zbog čega ne radi domaći, ne ide u krevet na vreme ili ne obavlja neke obaveze. Roditeljska kontrola ne sprečava vaše dete da koristi telefon za njegovu namenu, da ostane u kontaktu sa vama ili da komunicira sa prijateljima.

Tagovi:
Pročitajte još: