Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Kako položaj spavanja utiče na to da li će beba imati ravnu glavu?

Beba spava

Pošto je beblina glava izuzetno mekana nakon rođenja, stalni pritisak na dušek tokom spavanja i ne menjanje položaja može da poremeti oblik njene glave.Ta promena je vidljiva jer roditelji uglavnom primete kako je bebina glavica u potiljačnom delu ili na bočnoj strani zaravnjena.

Sindrom ravne glave se stručno naziva plagiocefalija i nije alarmantno niti opasno stanje. Simptomi su najizraženiji između 6. i 8. nedelje, ublažavaju se čim beba počne da sedi. Nestaju do 18. meseca. Međutim, kod izraženijih deformiteta, iako se stanje tokom vremena popravlja, neki stepen zaravnjenosti trajno ostaje.

Iako je sada zastupljeno pravilo da bebe prvih mesec dana treba da spavaju na leđima kako bi se pre svega izbegla iznenadna smrt novorođenčadi (SIDS), treba imati u vidu da su vratni mišići bebe jako slabi i zato je važno da svaki put kada je spuštate u krevetac okrećete glavu na drugu stranu.
U težim oblicima plagiocefalije nekada se savetuje primena specijalne „kacige“. Ove metode su najefikasnije ukoliko se primenjuju između četvrtog i šestog meseca života, odnosno u periodu kada se beba najbrže razvija. Osnovna funkcija ovih “šlemova” jeste vršenje blagog ali konstantnog pritiska na kosti lobanje, što koriguje njihov oblik i položaj tokom razvoja. Ipak, veoma malom broju beba potrebne su primene ovih mera.

Da li se ravna glava može sprečiti?

Jednostavan način da sprečite da vaša beba dobije ravnu glavu je da menjate položaj u krevetiću svaki dan, evo još neki:

Ograničite bebin boravak na leđima kada je budna
Menjajte bebine položaje dok leži, naročito kada vidite da voli da leži na strani
Menjajte stranu bebinog ležanja u krevecu, kako bi uvek u drugačijem smeru posmatrala okolinu
Možete pomerati i stvari iz njenog okruženja, ona će ih rado pratiti pogledom
Neka beba dok je budna provodi dosta vremena na stomaku
Ako dojite bebu, menjajte stranu kako bi beba aktivirala sve mišiće
Mazite se!
Nemojte ostavljati bebu predugo da spava u auto-sedištu ili ljuljašci, jer to može dovesti do drugih problema u rastu i razvoju, usled pritiska

Tagovi:
Pročitajte još: