Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Kako pomoći bebi da sama sedne? Ovih 5 vežbi će je podstaći da brže savlada veštinu, ali pre ovog meseca ne pokušavajte

Dečak

Kada beba treba da sedi je tema koja izaziva brojna oprečna mišljenja. Ono što je sigurno jeste da bebu ne treba da stavljate da sedi ukoliko ona nije spremna za to. Beba najpre sama treba da zauzme sedeći položaj.

Pri pregledu kod pedijatra možete primetiti da on pasivno dovodi dete u sedeći položaj, ali on na taj način proverava stepen motornog razvoja, što ne znači da kod kuće treba da stavite bebu da sedi. Posebno ne treba da je ogradite jastucima i ‘naterate’ da sedi ako se sama još nije posela.

Stavljanje deteta da sedi ako nije spremno za to može dovesti do sabijanja pršljenova u lumbalnom delu kičme, što može dovesti do deformiteta kičme u celini.

Da bi dete došlo samo do sedećeg položaja i da uz ravnotežu zauzima taj položaj, biće potrebni meseci. Prvo će dugo provesti ležeći na leđima dok ne savlada deo po deo neophodnih aktivnosti, pa sve dok ne dođe do trenutka kada može da sedi stabilno.

Svojoj bebi starijoj od 6 meseci možete pomoći da nauči da sedi uz nekoliko trikova, predstavljamo vam neke od njih:

Veslajte

Postavite bebu da leži na leđa, pevajte joj pesmicu “Veslaj, veslaj, veslaj čamac” i držeći je za rukice polako je povucite na gore kako bi zauzela sedeći položaj i odmah je polako spuštajte. Ovo će joj jačati mišiće trupa i omogućiti da oseti kako izgleda kad zauzima sedeći položaj.

Tvist

Stavite jastuk u srednje duboku korpu za veš (tako da. kada sedne, bebina glava i ruke budu van korpe), pa okačite igračke da vise s ivice korpe. Sedite na pod, stavite korpu među noge (da se ne prevrne), pa postavite bebu u udoban sedeći položaj. Posmatrajte je dok “igra tvist” pokušavajući da dohvati jednu od igračaka koje vise. Ovo je odlična vežba za ravoj koordinacije i ravnoteže.

Pevajte i recitujte

Pevanje i recitovanje bebu može da podstakne na kretanje. Kada nekoliko puta čuje poznate stihove i vidi vaše pokrete, i sama će pokušati da vas imitira. Osmislite koreografiju koja će biti zabavna za bebu i uključivati pokrete rukama i nogama. Zabavite se zajedno i beba će na taj način vežbati i jačati svoje mišiće.

Šarene loptice

Napunite ogradicu plastičnim šarenim lopticama i pustite bebu da se valja po njima. Ovo je odlična vežba jer loptice bebi daju oslonac, podstiču je na pokretanje i vrlo je zabavno.

Ljubav je pokreće

Kad god polako podignete bebu koja leži na leđima u sedeći položaj, poljubite je i zagrlite, a onda je polako spustite na leđa. Ovo je odličan način da je motivišete jer će svaki naredni put sa nestrpljenjem čekati novu ‘porciju ljubavi’ i pokušati da zauzme sedeći položaj.

Tagovi:
Pročitajte još: