Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Kako premenstrualni sindrom (PMS) može uticati na povišenu anksioznost?

Povišena anksioznost se može javiti kod svakog čoveka i ona može biti aktivirana u određenim životnim sitacijama. U ovom tekstu će biti reči o povišenoj anksioznosti koja se javlja kao simptom anksioznih poremećaja.  Ovi poremećaji nastaju kao proizvod genetske predispozicije i uticaja spoljašnjih stersova. Njihovo održavanje je pre svega vezano za način interpretiranja simptoma i tzv. anksiozne misli. U psihoterapiji je jako bitno da klijent nauči da prepoznaje ove misli, da ih ne shvata kao deo realnosti i da ih zanemaruje . Nakon određenog vremena, kod klijenta dolazi do poboljšanja i simptomi povišene anksioznosti i anksioznih misli počinju da blede i polako nestaju. Međutim, dešava se da u toku ovog procesa bude nekih dana kada su ti simptomi jači. Kod osoba ženskog pola se često dešava da to bude upravo u toku premenstrualnog perioda kada dolazi do disbalansa hormona pa se one dodatno uplaše da im se ne vraćaju stari simptomi koje su već u velikoj meri prevazišle.

Zašto dolazi do povišene anksioznosti tokom premenstrualnog perioda?

Pokazalo se da u toku fizioloških promena, koje se dešavaju u premenstrualnom periodu, dolazi do povećanja kortizola, hormona stresa koji utiče na povećanje anksioznosti. Inače, kada osoba prolazi kroz stresni period a sklona je povišenoj anksioznosti, njena uznemirenost će se povećati. Isto tako kod osoba ženskog pola, u toku premenstrualnog perioda, ovo se dešava na telesnom planu bez ikakvih spoljašnjih stresova (koji naravno ako se pojave u ovom periodu prave dodatnu poteškoću). Ono što je važno za žene koje inače imaju neki od ansksioznih poremećaja da se ne uplaše usled pojačanja simptoma u ovom periodu i da to shvate kao trenutno stanje koje će brzo proći. Kada dođe do povećane anksioznosti žena/devojka treba uvek da odgovori na dva pitanja: „Da li sam imala neke stresne, konfliktne situacije u ovom periodu?“ i „Da li sam u PMS-u?“.

Kako prevazići povišenu anksioznost u premenstrualnom periodu?

Kao prvo, jako je važno da shvatite da je do pogoršanja simptoma odnosno do povećanja anksioznosti, uznemirenosti, anksioznih misli došlo usled PMS-a i da je to samo trenutno stanje. Recite sebi, da se vi ne vraćate u stanje u kom ste bili na početku tretmana tj. da vam se ne vraća pomremećaj već da su ovo samo lošiji dani koji će proći. Činjenica da znate zašto se nešto dešava će umanjiti vašu uznemirenost povodom pogoršanja simptoma. Takođe, možete primeniti sve tehnike koje ste naučili tokom psihoterapije, koje će umanjiti posledice ovih fizioloških promena ali je najbitnije da budete strpljive i sačekate.

Izvor: vaspsiholog

Tagovi:
Pročitajte još: