Kako se boriti protiv digitalnog nasilja?

Vršnjačko nasilje se smatra kao neželjeno, ponekad i agresivno ponašanje, između dece školskog uzrasta koje se vremenom ponavljaju više puta. Ovo je jedna od važnijih tema koja se pominje u medijima. Najteže je prepoznati neki od vidova nasilja, pa zatim kako na vreme reagovati, a kasnije kako zaštiti samo dete ili naučiti ga kako da se bori s tim.

Postoji više oblika nasilja, kao najzastupljenije je verbalno nasilje, postoji još i socijalno, psihološko, fizičko, digitalno i seksualno nasilje. Kod mlađe dece se najčešće javlja verbalno, fizičko i psihičko nasilje.

Portal 025.rs je istražio temu internet nasilja u jednoj školi na teritoriji opštine Sombor. Jedna učenica je imala slučaj pretnje i vređanja putem društvene mreže instagram. Neko od učenika je kreirao lažni nalog, lažno se predstavio i slao preteće poruke. Poruke su bile sadržaja npr. “ružna si”, “smrdiš”, “ako nekom kažeš za ove poruke, dobićeš batina” i dr. Učenica je bila povučenije prirode, drugoj deci je to smetalo, pa su pokušali da izazovu neki kontra efekat kod nje. Međutim, ona je postajala sve uplašenije i povučenije, čak je počela izbegavati odlazak u školu, izmišljajući razne bolesti i razloge.  Odbijala je da izlazi iz kuće, a ocene su bile sve lošije. Ovo internet nasilje je trajalo mesec dana, nakon toga je učenica skupila hrabrosti, priznala roditeljima i učiteljici šta se dešava. Učiteljica je zatim sazvala sastanak sa roditeljima nasilnika i žrtve, kao i decom. Na ovom sastanku su rešeni problemi, a deca su kažnjena. O ovom vidu nasilja su obavešteni direktor škole, pedagog i psiholog. Deca i škola su anonimni činioci ovog projekta.

Portal 025.rs se uključio u borbu protiv vršnjačkog nasilja. Zbog ovog zastrašujućeg oblika nasilja, koji se po prvi put desio u ovoj školi na teritoriji opštine Sombor, organizovane su mesečne radionice, tribine za roditeljie sa stalnim isticanjem i upoznavanjem svakog oblika nasilja sa kojima se deca mogu susresti.

Projekat podržan od strane gradske uprave grada Sombora