fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Kašalj kao rukom odnesen: Stari lek Vase Pelagića od rotkve i meda po receptu iz njegove knjige

Rotkva

Vasa Pelagić, poznati narodni lekar i prosvetitelj, u svojoj knjizi “Pelagićev narodni učitelj” ne samo da promoviše zdrav način života, već i deli klinički dokazane informacije o lekovitosti bilja. U posebnom odeljku posvećenom zdravom povrću, Pelagić ističe značaj rotkve, naglašavajući da bi svaka kuća trebalo da ima ovaj koren, naročito tokom zime.

Prema Pelagiću, rotkva nije samo ukusna i kao takva dobar sastojak za kuvanje, već ima iznenađujuće pozitivan uticaj na različite zdravstvene tegobe.

Rotkva rešava brojne probleme

Ovaj koren se preporučuje za lečenje problema poput zatvora, pokvarenog želuca, bolesti creva, bledila, bolesti bubrega, dušnika, slezine, peska i kamena u mokraćnoj bešici, teškog mokrenja, bolova u prsima, stomaku i vratu, kao i za borbu protiv kašljanja sa krvlju, svraba, čireva na koži i crevnih parazita.

Kako se uzima

Pelagić preporučuje konzumiranje rotkve pre ručka i pre večere kako bi se otklonile navedene bolesti, poboljšala funkcija organa za varenje, otvorio apetit i olakšalo odvajanje sluzi i mokraće.

Sok od rotkve, prema Pelagiću, može pomoći i u borbi protiv bronhitisa, grčeva u prsima i astme. On čak deli recept za sok od rotkve sa medom, ističući njegove prednosti u lečenju kašlja i astme, kao i njegovu ulogu u čišćenju i detoksikaciji jetre.

Niska kalorijska vrednost

Osim toga, rotkva ima nisku kalorijsku vrednost, a bogata je vitaminima C, A, E i kompleksom B vitamina, kao i vlaknima, proteinima, kalcijumom, gvožđem, fosforom, kalijumom, cinkom, bakrom, manganom, selenom, masnim i linoleinskim kiselinama.

Sastojci:

2 rotkve
1 šoljica meda
Priprema:

1. Rotkvu temeljno operite pa odsecite vrh, ali ga sačuvajte jer će vam trebati da bude poklopac.

2. Sredinu izdubite nožem tako da dobijete oblik sličan posudi sa debljim zidovima.

3. U udubljenje ne sipajte med. Ne sipajte do vrha, jer će rotkva da pusti i svoj sok.

4. Poklopite vrhom i ostavite da stoji nekoliko sati.

5. Dobijeni sok prespite u posebnu teglicu, pa ponovite postupak sa medom i ostavite da odstoji. Ovo možete uraditi dva do tri puta.

NAPOMENA: Odrasli piju pre obroka po kašiku pet puta na dan, a deca po kašičicu četiri-pet puta dnevno.

Tagovi:
Pročitajte još: