Kašica za bebe od španaća

Španać je jednogodišnja ili dvogodišnja zeljasta povrtarska biljka. Spada u lisnato i cvetasto povrće. Ima tanak i razgranat koren. Stablo je uspravno, sa uzdužnim brazdama, više ili manje granato. Tamnozeleni listovi su više ili manje jajasti, trouglasti ili strelasti, celi i naizmenično postavljeni. Cvetovi su jednopolni i skupljeni u cvasti. Muški cvetovi grade terminalne klasove, a ženski su raspoređeni sa strane i nalaze se u pazuhu listova. Plod je jednosemena orašica. Spanać se gaji tokom cele godine i veoma je cenjen jer sadrži belančevine, gvožđe, fosfor, kalcijum i vitamine.

Spanać je na evropsku trpezu dospeo tek u 11. veku, kada su ga Maori doneli u Španiju. Veruje se da ova biljka potiče iz Persije, a da je u Kinu dospela u 7. veku nakon što je tamo, kao dar, poslao kralj Nepala. Spanać dobro uspeva u umerenoj klimi, a iako dostupan tokom cele godine, najbolji ukus i kvalitet ima onaj koji dospeva u martu i maju, odnosno u septembru i oktobru. Koristi se kao prilog jelima i za pravljenje pita i salata. Naučnici sa švedskog instituta „Karolinska” nedavno su ustanovili da svakodnevno uzimanje ovog povrća znatno snaži mišiće. Tako su dali za pravo crtanom junaku Popaju koji tvrdi da mu snaga potiče baš od ove namirnice.

Gotovo pola veka su nitrati, kojima je posebno bogat spanać, dovođeni u vezu sa negativnim efektima po zdravlje. Najnovija istraživanje tvrde, da španać nije za izbegavanja i da je posebno zdrav za imunitet. Deca se od malih nogu trebaju hraniti zdravo i raznovrsno. Nitrati koji se nalaze u španaću su neophodni za dečiji rast i razvoj. 

Španać za bebe je neverovatan izvor kalcijuma, na primer 100 grama kuvanog spanaća sadrži 45 mg kalcijuma. Španać takođe sadrži nezanemarljivu količinu vitamina A, gvožđa i selena. Spanać je zaista divno povrće prepuno hranljivih materija.

Kada kupujete spanać za pripremu domaćih kašica za bebe, trudite sedada uzimate svež ili onaj španać koji je zapakovan u kese. Kada uzimate svež spanać, tada imate priliku da izaberete listove koji nisu oštećeni. Ako nemate priliku da tokom cele godine imate svež španać, onda ga tokom sezone zamrznite.

www.lanternstudio.com.au

Kašica za bebe od španaća

Željenu količinu svežeg spanaća pažljivo očistiti, oprati i odstraniti oštećene listove. Možete ga kuvati i na na pari. Kada je kuvan, spanać će se znatno smanjiti i omekšati. Stavite kuvan spanać u blender, ili ga ispasirajte štapnim mikserom ili viljuškom. Zatim, dodavajte postepeno svežu vodu ili mleko, dok ne postignete željenu gustinu.

 

Piše: Vanja