Kijate li u proleće?

Kod nekih ljudi, imuni sistem indentifikuje netoksične supstance kao napadače i bela krvna zrnca reaguju, nanoseći više štete telu nego sama supstanca, tako da alergijska reakcija postaje bolest sama po sebi.Alergije su neprimerena reakcija imunog sistema na supstance koje nisu štetne. Supstance koje izazivaju alergijske reakcije nazivaju se alergeni. Skoro sve može biti alergen, ali najčešći su: polen, prašina, određeni metali (najčešće nikl), životinjska dlaka, neki lekovi kao što su penicilin i aspirin, buđ… Hrana takođe može da isprovocira alergijsku reakciju, najčešće je to čokolada, mlečni proizvodi, jaja, jagode i pšenica.

U proleće u vazduhu počinje da se javlja polen, pa su polenske alergije i najčešće alergije u ovo doba godine.

Šta pomaže da ih sprečite:

Voće i zeleno lisnato povrće
Uzimati hranu bogatu vitaminom C koji je veoma važan za pravilan rad imunog sistema; najbolji izvori vitamina C su citrusno voće, zeleno i lisnato povrće, jabuke, karfiol, nar…

Pivski kvasac i pšenične klice
Vitamin B6 olakšava disanje i napad alergije, najviše ga ima u pivskom kvascu, pšeničnim klicama, pšeničnim mekinjama, dinji, kupusu, kelju, spanaću, mahurarkama.

Timijan čaj
Lišće eukaliptusa ili timijana smanjuje kongestiju i pomaže da se nos otpuši, skuvati čaj i inhalirati se.

Vidova trava
Vidova trava olakšava simtome kao curenje nosa i očiju kod polenske kijavice, smanjuje slinjenje; piti je kao čaj.

Slatki koren
Japanski istraživači su zaključili da slatki koren, sladić, ublažava alergije i on se tradicionalno koristi u Japanu.

Upozorenje: ne koristiti ga duže od mesec dana, jer može da podigne krvni pritisak.
Ako imate visok krvni pritisak, ne koristite ga uopšte.

Kopriva
Kopriva smanjuje zapaljenje u sinusnim kanalima i tako otvara sinusne puteve, a takođe je i moćan antioksidans koji uništava slobodne radikale i može da smanji intenzitet alergijskog napada.

Angelika
Angelika smanjuje otok, otvara nosne puteve, olakšava disanje i balansira nivo histamina.

Slana voda
Mnogi simtomi se mogu ublažiti ispiranjem nosa rastvorom morske soli u mlakoj vodi. Neki homeopatski lekovi koji se obično koriste u tretmanu alergija

ALLIUM CEPPA
Koristi se u slučaju obilnih tečnih izlučevina, nos curi sa nagrizajućim sekretom, nos se ljušti a ponekad i gornja usna, intenzivno kijanje, naročito izjutra, nos potpuno zapušen zbog otečene sluzokože, obilno suzenje očiju, crvene oči, ali suze ne peku. Gore je od toplote i u toploj prostoriji, osoba se osseća bolje na hladnom vazduhu.

EUPHRASIA
Simptomi koji je indikuju: suzenje očiju, upaljene oči koje iritiraju, peckaju i svrbe, osetljive na svetlost, kapci otečeni, obilno curenje iz nosa ali sekrecija ne peče, jako kijanje. Gore je od ujutru, od vetra, od toplote, dima. Bolje je noću i od ispiranja očiju.

SABADILA
Simptomi: jaki napadi kijanja posle kojih se čovek oseća slabo i iscrpljeno. Kijanje se pogoršava na hladnome, smanjuje na toploti i posle uzimanja toplih napitaka. Stalan osećaj golicanja i svraba u nosu. Obilne tečne izlučevine iz nosa. Nos zapušen. Suzenje, peckanje i crvenilo očiju. Posle svakog kijanja pojavljuju se suze.

Preuzeto: Zdravahrana.com