Kikiriki od putera

Puter od kikirikija je omiljena namirnica Amerikanaca. Neka istraživanja su pokazala da Amerikanci na godišnjem nivou potroše kikiriki putera toliko da se njime može obložiti dno Grand Kanjona u Arizoni. Omiljen je jer je ukusan i ima ukus kikirikija. Puter se dobija od prženog kikirikija koji se melje dok se ne dobije fina tekstura kao što je puter.

Postoje neki proizvođači koji dodaju šećer ili so, kako bi postigli bolji ukus. Kako god svaki puter od kikirikija sadrži 90% kikirikija.

Verovatno ste pomislili da puter sadrži puno masnoća, ali puter od kikirikija može da stane uz maslinovo ulje, koje predstavlja dobar izvor masti. On sadrži više nezasićenih masti, i samim tim predstavlja zdrav izvor masti. Može da umanji rizik od nastanka dijabetesa tipa 2. kikiriki puter ima isto zaštitno dejstvo na kardiovaskularni sistem kao i orašasti plodovi.

Sam putar od kikirikija sadrži puno proteina, čak 25,8%. posle konzumiranja, zbog tolike količine proteina, daje osećaj sitosti duže vreme.

Što se tiče ugljenih hidrata, ova namirnica, spada u složene ugljene hidrate koji su zdraviji od prostih. Oni se sporije vare i predstavljaju kvalitetniji izvor energije.

On sadrži puno minerala i vlakana: magnezijum, bakar, fosfor, mangan, kalcijum, kalijum, cink, gvožđe, selen, vitamin E, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B3, vitamin B5, vitamin B6, folnu kiselinu. Zbog vitamina B je koristan za nervni sistem.

Naravno, ni sa puterom od kikirikija ne treba preterivati jer spada u visoko kaloričnu hranu. Dve male kašike dnevno su maksimalna dnevna doza, sve preko toga se ne preporučuje.

Foto:drenzatren.com