fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Kisela čorba

Kisela čorba

Sastojci:

  • 1 belo meso sa kožom i kostima i svom masnoćom ( ili bataci sa masnoćom, krilca i ledja – može bilo koji deo pileta, zavisi šta volite i koliko, ali je pileća masnoća obavezna )
  • 1 manja glavica crnog luka
  • oko 500 g mešavine za čorbu ili svežeg seckanog povrća
  • suvi začin, biber, so, peršunov list
  • 2 jaja
  • 2 pune kašike kisele pavlake
  • 1 puna kašika brašna
  • nekoliko kašika ulja

Priprema:

U lonac staviti piletinu koju ste odabrali, naliti vode da prelije, dodati suvi začin ili so i sve ostaviti da se kuva sve dok piletina ne omekša, tačnije, bude kuvana. U drugu šerpu ili lonac staviti ulje, pa naseckati sitno crni luk. Posoliti i na srednjoj vatri prodinstati. Luk će pustiti vodu kada ga posolite pa ga dinstajte tako sve dok voda ne ispari, a zatim ga samo malo propržite minut – dva na ulju. Nalijte čašu vode i ostavite da se luk dodatno kuva. Kada ta voda ispari sklonite sa vatre pa procedite u luk supu od kuvanja piletine, a piletinu ostavite u cediljku da se hladi. U supu dodajte povrće koje ste odabrali i vratite na vatru da se sve zajedno kuva. Dok se povrće kuva piletinu poskidajte sa kostiju, odstranite masnoću i iseckajte je. Kada je povrće kuvano proverite koliko čorbe ima, dodaje piletinu i uspite vode ako je potrebno. Sada možete da dodate šaku pirinča jer će sve još malo da se zajedno kuva na laganoj vatri. Umutiti brašno sa malo vode, pa sipati u čorbu i brzo mešati. Umutiti zatim jaja sa pavlakom, usuti malo vode i sve izmešati pa sipati u kiselu čorbu ali da ne vri, nego je sklonite sa vatre, pa onda vratite. Sada možete da dodate sve začine koje volite. Ja preferiram biber i peršunov list. Skloniti sa vatre i ostaviti kiselu čorbu da “odmori” 5 minuta pa je onda tek poslužiti. Količinu čorbe regulišite sami, bolje je da ima manje nego više, jer ćete lako sipati još malo vode nego kuvanjem čekati da ispari i onda da vam se sve raspadne.

Meso sa povrćem na pire krompiru

Sastojci za 4 osobe:

  • 600 – 800 gr mesa po izboru isečenog u kockice
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 mešavina povrća za djuveč ( 400 – 500 gr )
  • 200 ml paradajz soka
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • začini po ukusu ( so, biber, beli luk u granulama, peršunov list, djumbir i kurkuma u prahu )
  • 2 kašike brašna – da se meso uvalja
  • 100 ml ulja

Priprema:

Iseckano meso posoliti i pobiberiti pa izmešati. Posuti sa brašnom, pa opet  izmešati tako da brašno prodje svuda. Zagrejati ulje pa spustiti meso da se prži na jačoj vatri. Mešati kako bi se svo meso i sa svih strana izvrtelo. Skloniti meso kada je skoro porumenilo na poseban tanjir ili posudu. Iseckati glavicu luka sitno pa na istom ulju propržiti, ali sad na srednjoj vatri. Dodati zatim povrće, vratiti meso, naliti paradajz sok i još vode da ogrezne ( prelije lepo sve ) i ostaviti na srednjoj vatri da se krčka dok meso ne omekša. Povremeno promešati. Pred kraj sipati pavlaku za kuvanje, dodati još začina. Slobodno se igrajte, začini daju jelu uvek bolji ukus. Ostavite da se sve polako kuva zajedno dok višak vode ne ispari. Uvek je u toku kuvanja dodavati po malo nego odmah sipati puno vode. Uvek dodavajte vruću vodu da ne prekidate proces kuvanja. Posebno napraviti pire krompir ( skuvani krompir na kockice, propasiran, dodat maslac i mleko, nemojte žaliti, više maslaca ukusniji pire, ali pazite da ne mešate ili mutite predugo jer će postati onako gumenast ).

Sočni kolač sa plazma keksom

Sastojci za koru:

  • 4 jaja
  • 4 kašike šećera
  • 50 ml ulja
  • 3 kašike mekog brašna
  • 2 kašike kakaoa
  • 5 gr ili pola kesice praška za pecivo
  • 150ml hladnog mleka

Fil:

  • 2 kesice šlaga ili 80 gr
  • 200 ml hladnog mleka
  • 700 gr kisele pavlake
  • 200 gr šećera u prahu
  • 400 gr mlevenog plazma keksa

Priprema:

Razdvojiti belanca od žumanaca, pa belanca umutiti uz dodavanje šećera i mutiti sve dok se ne dobije čvrsta pena. Dodavati postepeno žumanca jedno po jedno, pa ulje u mlazu i mutiti. Prosejati brašno, kakao i prašak za pecivo i dodati prethodnim sastojcima. Podmazati pleh 30 x 20 ili približnih dimenzija, pa posuti brašnom i drmati pleh levo desno i gore dole kako bi se brašno svuda rasporedilo. Višak odstraniti. Istresti masu za koru, poravnati i staviti u rernu da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 200 °C, pa kada stavite koru smanjite na 180 °C i pecite  20 minuta. Pečenu i prohladjenu koru preliti mlekom. Za fil, umutiti šlag sa hladnim mlekom. Posebno umutiti kiselu pavlaku i šećer u prahu. Pavlaci dodati šlag i umutiti. Dodati plazma keks i sve sjediniti lopaticom. Dobro izmešati. Naneti ceo fil na koru u plehu. Poravnati, pa umutiti šlag krem sa mlekom , pa i njega premazati preko fila. Dekoraciju možete uraditi po želji, a i ne mora ništa više. Ostaviti kolač da se dobro prohladi pa poslužiti.

Prijatno.

Tagovi:
Pročitajte još: