-->

Kolač sa makom

Kolač sa makom

Sastojci:

Mak kora:

  • 4 jaja
  • 100 g mlevenog, zaslađenog maka
  • 4 kašike smeđeg šećera
  • 4 kašike mekog brašna

Bela kora:

  • 3 belanca
  • 150 g šećera u prahu
  • 1/2 supene kašike brašna
  • 1/2 supene kašike limunovog soka

Fil i dekoracija:

  • 300 g višanja
  • Kardamom (po ukusu)
  • 50 g surutke sa aromom vanile
  • 100 ml umućene slatke pavlake
  • 200 g bele čokolade
  • 100 ml slatke pavlake
  • 200 g maskarponea
  • Francuski keks i pečeni lešnik za dekoraciju
  • Nekoliko celih višanja

Priprema:

Mak kora: Umutite belanca u čvrst sneg, dodajte postepeno smeđi šećer, zatim žumanca, brašno i na kraju mleveni mak, uz smanjenje brzine miksera. Sipajte u pleh i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 120 stepeni oko 15 minuta.

Bela kora: Belanca umutite u sneg, dodajte šećer u prahu, pa pažljivo umešajte brašno i limunov sok. Sipajte u pleh i pecite na 150 stepeni oko 30 minuta.

Ganaž od bele čokolade: Zagrejte 100 ml slatke pavlake i prelijte preko izlomljene bele čokolade. Mešajte dok se ne sjedini, pa kratko ukuvajte da se zgusne. 

Višnje sa kardamomom: Iseckajte višnje i kratko ih prokuvajte s kardamomom da se aroma razvije. Ostavite nekoliko celih višanja za dekoraciju.

Fil: Prohlađene višnje pomešajte s maskarpone sirom, ulupanom pavlakom i 1/3 otopljene bele čokolade. Dodajte surutku sa vanilom. Ostavite da se fil ohladi.

Finalno slaganje: Na tacnu stavite mak koru. Premažite slojem fila. Položite belu koru. Opet premažite filom i stavite još jednu mak koru. Prelijte ganažom od bele čokolade. Po želji, dekorišite izlomljenim francuskim keksom, pečenim lešnicima i celim višnjama.

Prijatno!



Tagovi:
Pročitajte još: