Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Koliko vode u danu popijete? Znakovi dehidratacije koje ne smete da ignorišete

Voda

Nedovoljan unos vode može dovesti do dehidratacije, stanja u kojem telo nema dovoljno tečnosti da pravilno obavlja svoje funkcije. U nastavku ćemo videti koliko to vode treba da pijete dnevno i koji su znakovi dehidracije koje ne biste trebali da zanemarite.

Dr Džon Smit, vodeći stručnjak za hidrataciju i dehidraciju, sproveo je istraživanje na velikom uzorku ispitanika kako bi odredio optimalan unos vode tokom dana. Njegova studija obuhvatila je 1.000 ispitanika različite starosti i životnog stila. Rezultati su pokazali da prosečna osoba treba da konzumira oko 2-3 litre vode dnevno kako bi održala hidrataciju na optimalnom nivou. Ovo su znakovi dehidracije:

1. Suva usta i žeđ

Suva usta i stalna žeđ mogu biti prvi znaci dehidratacije. Vaše telo vam šalje signale da vam je potrebno više tečnosti da biste nadoknadili gubitak vode.

2. Tamni urin

Ako primetite da vam je urin tamnije boje nego obično, to može ukazivati na nedovoljan unos tečnosti. Svetao i providan urin je znak dobre hidratacije.

Nedovoljna hidratacija može dovesti do umora, nedostatka energije i opšteg osećaja slabosti. Telo neće pravilno funkcionisati bez dovoljne količine vode.

4. Vrtoglavica i glavobolja

Dehidracija može izazvati vrtoglavicu i glavobolju. Nedovoljna količina tečnosti utiče na protok krvi i kiseonika do mozga, što rezultira ovim simptomima.

5. Smanjena koncentracija i loša memorija

Nedovoljna hidratacija može negativno uticati na kognitivne funkcije, kao što su koncentracija i pamćenje. Osećaćete se manje fokusirano i biće vam teže da se setite informacija.

– Da biste obezbedili adekvatan unos vode, postavite sebi neke smernice. Uvek nosite flašu sa sobom i pijte tokom dana, čak i ako niste žedni. Pazite na ishranu i konzumirajte hranu koja sadrži visok udeo vode, kao što su voće i povrće. Takođe, obratite pažnju na spoljašnje uslove, poput visokih temperatura i fizičke aktivnosti, jer će vam u ovim situacijama biti potrebno još više tečnosti – zaključio je doktor.

Tagovi:
Pročitajte još: