Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Konačno rešite 5 najčešćih problema spavanja bebe

Mama i beba

Ako ste od onih roditelja koji su pokušali sve da produže san i brže umire i uspavaju bebu, probajte ova rešenja za najčešće situacije koje stvaraju problem kod spavanja.

Beba je navikla da je uspavljujem ljuljanjem, kako da je naučim da zaspi sama?

Da bi to naučila ona mora da savlada dve osnovne veštine: da zaspi negde drugde sem u vašim rukama i da zaspi bez ljuljanja. Neki roditelji to rade tako što ostave dete da plače i da tako samo zaspi, ako vam je to previše surovo. Probajte da vaše nunanje na rukama zamenit belim šumom. Nastavite da ih uspavljujete kao i do sada samo uključite beli šum. Buka će signalizirati da je vreme za spavanje i beba će brzo početi san da vezuje za taj zvuk, a ne za vaše ruke. Ideja je da stvorite drugu asocijaciju bebi na spavanje. Kada beba krene da tone u san na zvuk, probajte da je sputite u krevatac i jednostavno upalite beli šum. Ono što je najvažnije kada je prvih par puta spustite u krevetac i uključite zvuk, obavezno joj držite vašu ruku na stomačiću da ipak zna da ste tu, vremenom će se i od toga odviknuti.

Spava gde god odemo, a kući odbija

Čim sednete u auto ili je stavite u kolica beba zaspi bez problema. Kada krene uspavljivanje kod kuće to je borba. Nije kriv prostor gde se nalazite, već je važno da pratite ritam i znake umora kod vaše bebe. Ako trlja oči, gleda dugo u jednom pravcu ili postaje nervoznija krenite da je uspavljujete. Drugo, gledajte da ne idete nigde kada je vreme za spavanje, jer beba će onda spavati mnogo kraće nego kada ste kod kuće i to će poremetiti njen ritam.

Moja beba bez problema zaspi tokom dana i noći, ali budi se na svakih pola sata

Prvo obratite pažnju da li postoji neki razlog zašto se tako brzo budi. Da li je to buka, da li joj je hladno ili se protivi nečemu što je u njenom okruženju. Ili možda jednostavno nisu savladale sposobnost da se umire i zaspe kada se probude. Ako je sve uredu, onda se držite satnice kada uspavljujete bebu, budni prozori su najbolji pokazatelj koliko treba da se napravi razmak između dva spavanja, ako se toga pridržavate beba će vrlo brzo početi duže i u kontinuitetu da spava.

Beba je krenula da izbacuje dremke u određeno vreme

Ako se vaša beba bliži prvoj godini to je normalno. Tada se dremke smanjuju na dve tokom dana, a do 15 meseci spavaće samo jednom. To ćete najbolje da znate ako pratite raspoloženje vaše bebe, ako je ona nasmejana i igra se znači da je odmorna i ne treba joj više spavanja tokom dana.

Beba je toliko navikla na rutinu i prostor gde spava, da se bojim kako će biti kada odemo na odmoru

Možda novi prostor može da zbuni bebe, ali ako se držite rutine i vreme spavanja, neće biti nikakvih problema. I vama treba da se naviknete na novi krevet ili sobu, dajte vremena i vašoj bebi, ono što je najvažnije je vaša blizina i to je sve što joj treba.

Tagovi:
Pročitajte još: