Kuhinjska sredstva protiv peruti

Perut je veoma čest problem, a uzroka ima zaista mnogo. Srećom, neke sasvim jednostavne stvari koje se mogu naći u svakoj kuhinji mogu pomoći da se problem reši, a evo koje…

Maslinovo ulje. Perut može biti posledica toga što je koža na temenu suva, a u tom slučaju maslinovo uljće pomoći. Utrljajte toplo maslinovo ulje u kosu i ostavite ga tako 10-15 minuta pre nego što operete kosu. Takođe, možete utrljati toplo maslinovo ulje u kožu temena pre spavanja i ostaviti ga preko noći, a ujutru isprati.

Jogurt sa biberom. Sameljite dve kašičice crnog bibera i razmutite u šolji jogurta. Utrljajte u teme i posle otprilike sat isperite blagim šamponom. Kad se nanese na teme, jogurt smiruje kožu i sprečava dalje ljuštenje, dok biber ima protivgljivično delovanje. 

Sok od limuna i kokosovo ulje.
 Sok od limuna efikasno suzbija gljivice, a kokosovo ulje regeneriše kožu. Pomešajte limunov sok i kokosovo ulje u odnosu jedan prema pet, pa lagano tom smesom namažite teme i ostavite tako 20-30 minuta. Isperite koristeći blagi šampon. Ovo sredstvo ne iritira kožu, pa se može koristiti redovno.

Jabukovo sirće. Otklanja mrtve ćelije kože koje uzrokuju stvaranje peruti i sputavaju rast korena kose. Bogato je kalcijumom i kalcijumobim enzimima koji suzbijaju svrab. 

Đumbir i cvekla. Đumbir može vrlo efikasno da pomogne i protiv peruti. Pomešajte sitno iseckani đumbir i samlevenu cveklu sa malo vode i utrljajte u teme uveče, pa ostavite preko noći. Ujutru isperite.

Beli luk. Poseduje prirodna antibakterijska svojstva koja pomažu da se uklone bakterije prisutne na temenu. Usitnite beli luk i dodajte malo vode da napravite gustu i glatku smesu. Utrljajte u teme i ostavite otprilike pola sata. Isperite kosu blagim šamponom.

Soda bikarbona mehanički čisti teme i pomaže da se uklone ljuspica peruti. Dodajte jednu kašiku sode bikarbone u šampon pa sa tom smesom  operite kosu.

Naravno, nijedno od ovih sredstava ne deluje trenutno. U borbi protiv peruti treba biti uporan, baš kao što je i sama perut uporna.

Preuzeto: Zdravahrana.com