Mari Jahoda – prva žena profesorka u istoriji britanskih društvenih nauka

Mari je umrla pre tačno dvadeset godina, ali njena ideologija o zaposlenosti za sve nikada neće. Austrijska sociološkinja, rođena u Beču, u porodici asimilovanih Jevreja. Studirala je učiteljstvo od 1926. godine na novoosnovanom Pedagoškom institutu grada Beča. Istovremeno je izučavala psihologiju i filozofiju na Bečkom univerzitetu. Nakon što je iz antisemitskih pobuda otpuštena sa posla, počela je aktivno da se angažuje u politici i društvenim naukama. 

Zajedno sa suprugom Paulom Lazarsfeldom i kolegom Hansom Cajselom, 1933. godine, objavljuje opservaciju „Nezaposleni iz Marijentala“. U toj sociološkoj studiji, oni primećuju da se u Marijentalu, gradiću u Austriji, ljudi koji ostaju bez posla, drugačije ponašaju. Manje se bave društvenim aktivnostima, slabije se druže međusobno, a gradsku biblioteku manje posećuju. Odnosi u zajednici se potpuno menjaju zbog dugoročne nezaposlenosti, a gubitak posla različito prihvataju pripadnici različitih grupa. Njihove detaljne analize iskazane u toj studiji i istraživanje na uzorku od 478 porodica iz tog sela pokraj Beča, pokazala su da dugotrajna nezaposlenost ne dovodi do revolta već naprotiv, do rezignacije i gubitka samopouzdanja. 

Tri godine kasnije, Mari prikazuju kao revolucionarnu socijalistkinju i osuđuju je na tri godine zatvora i godinu dana kućnog pritvora. Nakon masovnih međunarodnih protesta – jer je studija o Marijentalu već bila prevedena na mnoge jezike i imala dalek odjek – Jahodu su morali da puste ranije. Napušta Austriju, u roku od 24 časa, te odlazi najpre u Veliku Britaniju, a zatim, po završetku Drugog svetskog rata, 1945. godine, seli se u Sjedinjene Američke Države. U SAD-u, 1949. godine, postavljena je za profesorku socijalne psihologije na Univerzitetu u Njujorku. 

1958. godine, vraća se u Veliku Britaniju. Tamo postaje prva žena profesor u istoriji britanskih društvenih nauka, a čelnici Univerziteta joj poveravaju osnivanje Odseka za socijalnu psihologiju. Iz Austrije nikada nije stigao poziv da se vrati. 1994. godine na Univerzitetu u Bohumu je stvoreno mesto za gostujuće profesore za predmet Međunarodno istraživanje roda, koje nosi ime ove izuzetne austrijske sociološkinje. 

Austrijska državna služba za zapošljavanje u Donjoj Austriji, u oktobru 2020. godine, započinje jedinstveni projekat inspirisan istraživanjima Mari Jahoda, pod nazivom MAGMA (Modelni projekat zagarantovanih radnih mesta Marijental). Cilj tog projekta, prvog takvog tipa u svetu, jeste vraćanje u radni odnos svih dugotrajno nezaposlenih osoba okruga Gramatnojzidl. 

Uz nadu da će se za taj projekat čuti nadaleko širom sveta, te da će se vlade svih država pobrinuti da u radni odnos vrate sva dugo nezaposlena lica, zahvaljujemo Mari Jahodi – borkinji za svačija prava.