Maslina umesto čaja

Čaj od listova maslina se koristi u tradicionalnoj medicini za poboljšanje opšteg zdravlja i podizanje imuniteta. U litu masline se nalazi supstanca pod nazivom oluropein, za koju je pokazano da blagotvorno deluje protiv prehlada i gripa.

Listovi masline čak sadrže isto ako ne i više antioksidanasa nego zeleni čaj (a ne sadrže kofein, koji zeleni čaj sadrži). Tradicionalna medicina smatra da čaj od listova masline podstiče imuni sistem, pomaže organizmu u borbi protiv virusa, osipa i herpesa.

Gljive u prevenciji raka
Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu zapadne Australije u Pertu, objavljeno u časopisu International Journal of Cancer, pokazalo je da dve namirnice, koje su deo tradicionalne kineske ishrane mogu da smanje rak od rizika dojke za čak 90%

Prilikom praćenja dve grupe žena, od kojih je jedna bila zdrava, a kod druge se pojavio rak dojke, utvrdila je da su žene koje su jele minimum 10 grama pečurki dnevno imale 64% manji rizik od razvoja raka dojke. Kod onih koje su redovno pile i zeleni čaj, rizik se smanjio za 90%. Istraživanje je pokazalo da iako su sušene pečurke takođe doprinele smanjenju rizika od raka, nisu bile tako efikasne kao sveže.
Ovo istraživanje se odnosilo na konzumaciju pečuraka uopšte. 
Zato je bitno da imate u vidu da su ranija istraživanja japanskih naučnika nedvosmisleno pokazala su da neke specifične vrste gljiva, kao što su reiši i šitake, koje se češće tradicionalno konzumiraju u Kini i Japanu, imaju izrazit antikancerogeni efekat.

Dal snižava pritisak
Proteinski ekstrakt žutog graška može da snizi krvni pritisak i ublaži neke druge simptome bubrežnih oboljenja, pokazalo je nedavno istraživanje na kanadskom Univerzitetu Manitoba, saopšteno na konferenciji Američkog hemijskog udruženja.

Ovde se ne radi o farmaceutskom proizvodu, već prirodnom jestivom ekstraktu (hidroliziranom proteinu). U eksperimentu na pacovima koji su tokom osam nedelja bili hranjeni ovim proteinom, pritisak je opao za 20% u odnosu na kontrolnu grupu.
Ako niste znali, žuti proteinski grašak je nezaobilazan deo istočnjačke kuhinje i koristi se za spravljenje izuzetno ukusne čorbe, koja se naziva dal… 

Alge protiv virusa
Jedno nedavno istraživanje, prezentovano na Međunarodnoj konferenciji Američkog društva za pluća, pokazalo je da su miševi koji su hranjeni specifičnim proteinom koji sadrže crvene alge 100% preživeli izlaganje opasnom virusu SARS-a.

U kontrolnoj grupi miševa, koji nisu dobijali ovu supstancu, nakon izlaganja virusu preživelo je samo 30%.
Ovo istraživanje koje je objavljeno u Časopisu za biološku hemiju (Journal of Biological Chemistry) ukazalo je takođe i da način na koji crvene alge deluju, sprečavajući umnožavanje virusa i smanjujući oštećenja organizma, može biti važan u borbi protiv virusa SIDE. 
Crvene alge, koje se nazivaju i dulse, su inače evropskog porekla i tradicionalno se koriste u ishrani u Engleskoj i Irskoj.

Napor snižava šećer
Makar i 10 minuta intenzivnog vežbanja nedeljno može pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa, pokazala je studija Univerziteta Heriot-Vat iz Edinburga, objavljena u uglednom časopisu British Medical Journal, Endocrine Disorders.

Ono što je u ovom istraživanju novo jeste što ono pokazuje da su sadašnje preporuke od 30 minuta umerenog vežbanja dnevno manje efikasne od intenzivnog fizičkog napora u snižavanju nivoa šećera u krvi. Svakodnevno umereno vežbanje po pola sata zaista poboljšava zdravlje i smanjuje rizik od srčanih oboljenja, i smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2. Međutim, intenzivni fizički napor direktno snižava nivo insulina u krvi, pokazala je ova studija, pa bi oni koji imaju ovakvu vrstu problema pored svakodnevnog umerenog vežbanja trebalo da uključe jednom nedeljno i veći napor (kao što je npr. kratki sprint) – naravno, uvek uz konsultacije sa svojim lekarom. 

Vege preventiva
Oboleli od reumatskog artritisa mogu smanjiti opasnost od srčanog i moždanog udara vegetarijanskom ishranom, navodi se u studiji stručnjaka sa Univerzita Karolinska u Štokholmu.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 39 ljudi koji su bili podvrgnuti režimu ishrane u kome nije bilo životinjskih proizvoda ni namirnica bogatih glutenom, kao što su pšenica, ovas, sočivo i ječam. Umesto takvih proizvoda, ispitanici su konzumirali jezgrasto voće, seme suncokreta, voće i povrće, proso i mleko od susama. 
Zasićene masti nisu činile više od 10% od dnevnog uunosa, a integralni proizvodi su bili često konzumirane
Utvrđeno je da je kod ispitanika smanjen nivo LDL holesterola, poznatog kao loš, koji prouzrokuje začepeljenje arterija. Takođe je bio smanjen i indeks telesne mase, što takođe godi srcu. 

Osmeh je lekovit
Jedno novo naučno istraživanje pokazalo je da smeh donosi velike zdravstvene dobrobiti. Poznato je i blisko zdravom razumu da dobro raspoloženje I sposobnost da se osmehnemo doprinose imunitetu I zdravlju, ali je sada istraživanje sprovedeno na amerilkom univerzitetu Loma Linda egzaktno pokazalo da smeh donosi sledeće dobrobiti: 

– snižava krvni pritisak
– poboljšava funkcionisanje kardiovaskularnog sistema
– smanjuje nivo hormona stresa
– poboljšava cirkulaciju
– poboljšava fleksibilnost mišića
– napaja telo kiseonikom
– poboljšava imunitet podižući nivo odbrambenih T ćelija, gamainterferona i B ćelija koje proizvode antitela…
Ovo je više nego dovoljno razloga da se potrudimo da ostanem onasmešeni čak i kad nam spoljašnje okolnosti možda ne idu u prilog…

Ananas protiv upala
Postoji nekoliko izveštaja da bromelain, jedan od glavnih enzima kojima je bogat ananas, efikasno deluje protiv niza upalnih oboljenja, uključujući i upalu creva.

Naučnici sa Univerziteta Djuk su otkrili da bromelain uspešno smanjuje kretanje neutrofila na mesto upale i tako ublažuje proces.
Istraživanja su takođe pokazala da konzumiranje ananasa može pomoći da se smanji otok, pomaže kada imamo upalu grla, pomaže protiv artritisa i podagre, a neka najnovija istraživanja čak ukazuju da ananas može da pomogne u prevenciji i lečenju kanceroznih oboljenja. 

Navike za zdravo srce
Broj srčanih oboljenja na Islandu opao je za čitavih 80% u periodu između 1981. i 2006., pokazalo je ispitivanje Islandskog udruženja za zdravlje srca i Islandskog univerziteta.

A do te čudesne promene nije došlo zahvaljujući nekoj specijalnoj medicinskoj nezi – već samo jednostavnim usvajanjem prirodnih i zdravijih načina života, saopštio je istraživački tim dr Tora Aspelunda. Zdraviji način života podrazumevao je uklanjanje faktora rizika, pre svega pušenja, zatim prelaska na zdraviju ishranu i više kretanja, što su faktori koji doprinose snižavanju krvnog pritiska.

Preuzeto: Zdravahrana.com