Med-zdraviji od šećera

Pored lako svarljivih, šećera – glukoze i fruktoze, koji mu daju sladak ukus i potrebnu energiju, med sadrži i kalcijum, kao i niz drugih korisnih sastojaka. Med ima brojna povoljna dejstva na organe za varenje, organe za disanje, kao i na srce i krvne sudove.

Med ne izaziva smetnje varenja poput belog šećera, i ne dovodi do smanjenja količine kalcijuma, koji mora da se troši da bi se metabolisao rafnisani šećer. Da bi postao iskoristiv za organizam, šećer najpre mora da se razgradi na proste šećere – glukozu i fruktozu. Ovaj proces odvija se u crevima.
cimesladiti1
Na laku svarljivost meda utiču i sastojci koji se nalaze u samom medu, a koji potpomažu procese varenja u organizmu, sekretornu funkciju želuca i creva i olakšavaju usvajanje hranljivih materija. Jedan od sastojaka koji ima važnu ulogu u varenju složenih ugljenih hidrata, jer se ona formira u malim količinama u ljudskom organizmu, naročito kod dece i starijih ljudi.
Važnost meda i njegovih šećera ogleda se i u njegovom povoljnom dejstvu na creva, za šta je zaslužna fruktoza. To naročito dolazi do izražaja ako se uzima med koji je vrlo aromatičan.

Glukoza i fruktoza u medu doprinose još i regulisanju nervnog sistema, proširuju krvne sudove, poboljšavaju ishranu srčanog mišića, pojačavaju diurezu, poboljšavaju razmenu materija, zaustavljaju krvarenje, normalizuju srčani rad, doprinose smanjenju visokog krvnog pritiska. Stoga se med preporučuje kod dekompenzacije (slabljenja) srca, aritmije, mišićne ili arterijske napetosti, edema usled poremećaja rada srca ili jetre i kao sredstvo za jačanje.  

Piše: Vanja