fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Medicinska sestra pokazuje kako da otkrijete da li dete ima gliste: Stari trik sa lampom i lepljivom trakom

dete

Gliste su česta pojava kod dece, mogu da porastu do 1cm, izgledaju ka sitni komadići belog konca i uglavnom se dobijaju preko prljavih ruku. Medicinska sestra koja vodi Instagram nalog @tinyheartseducation objasnila je iše o ovoj pojavi.

Kako je navela, gliste žive u anusu gde polažu tokom noći jaja. Mogu da polažu do 16.000 jaja, a nastaju tako što deca ubacuju prljave ruke u usta, a jajašca ostaju ispod noktiju.

Na pitanje kako roditelj može da proveri da li dete ima gliste, medicinska sestra otkriva da tokom noći uzmete lampu i uperite ka guzi deteta – koliko vidite da se nešto nalik belom končiću pomera, moguće je da dete ima gliste.

Još jedna starinska metoda koju je navela jeste sa lepljiom trakom. Kada dete krene na spavanje, stavite lepljivu traku na kožu blizu detetovog anusa. Ukoliko primetite ujutru jajašca na traki, dete verovatno ima gliste.

Kod glista javljaju se sledeći simptomi:

dete ne spava dobro
ima loš apetit
svrbi ga guza
neraspoloženo je
crven i upaljen deo oko anusa
svrab oko vagine
Glavna prevencija je pranje ruku, kao i redovno sečenje i čišćenje noktiju. Takođe, medicinska sestra preporučuje da se redovno održava higijena stvari koja deca često koriste poput igračaka, ali i peškira i podova, kao i da ne jedu sa poda.

Ukoliko posumnjate da dete ima gliste, najbolje je da odete kod lekara koji će vam preporučiti terapiju u vidu sirupa i tableta.

Tagovi:
Pročitajte još: