fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Na današnji dan: Rođen je Antoni van Levenhuk

Antoni van Levenhuk

Na današnji dan, 24. oktobra 1632. godine u holandskom gradu Delft rođen je Antoni van Levenhuk koji je ostao upamćen kao “otac mikrobiologije”.

Osim što je imao veliki uticaj na razvoj mikrobiologije, Levenhuk je doprineo razvoju i bakteriologije, dok je njegov najznačajniji izum bio mikroskop.

Upravo zahvaljujući mikroskopu, koji je sam napravio, Levenhuk je bio prvi čovek koji je posmatrao jednoćelijske organizme, mišićno tkivo, bakterije, spermatozoide i protok krvi u kapilarima.

Iako je prvi mikroskop napravio 1648. godine sa ciljem da unapredi proizvodnju tekstila, s obzirom na to da je imao svoju prodavnicu tkanine koja je poslovala tokom 50-tih godina 17. veka, ovaj izum je uskoro počeo da unapređuje kako bi se koristio za mnogo značajnija otkrića.

Kada je počeo da razmišlja o upotrebi mikroskopa za proučavanje sveta koji nije vidljiv ljudskom oku, Levenhuk je usavršio proizvodnju sočiva, zbog čega je, zahvaljujući poznatom holandskom fizičaru Reneu de Grafu dospeo u Kraljevsko društvo Londona za unapređenje priprodnih znanja.

Tokom života Levenhuk je napravio oko 400 vrsta mikroskopa od kojih danas postoji samo devet. Svoje mikroskope Levenhuk je uglavnoj izrađivao od srebrnih i bakarnih metalnih okvira koje je je pričvršćivao za sočiva koja je ručno brusio.

Levenhukovi mikroskopi koji su sačuvani do danas mogu da uvećaju čak 275 puta, a veruje se da je ovaj naučnik pravi mikroskope koji su mogli da uvećaju i do 500 puta.

Tagovi:
Pročitajte još: